Ledelse

3 spørsmål ydmyke ledere stiller seg selv

Publisert Sist oppdatert

Han var forelsket i sitt eget speilbilde – og sykelig selvopptatt. Historien om Narcissus fra gresk mytologi hentes stadig frem til skrekk og advarsel for ledere som står i fare for å la selvopptattheten ta overhånd. Narsissisme forekommer da også oftere blant ledere enn andre, ifølge forskning fra Insead-professor Manfred Kets de Vries

Men – som leder kan man også ta noen grep for å holde på ydmykheten og bakkekontakten, skriver Annet Aris, adjunkt-professor i strategi ved Insead i et innlegg hos Insead Insight. Hun anbefaler ledere å stille seg selv tre spørsmål:

  • Har jeg mange nok kritiske stemmer rundt meg?
  • Er det nok mangfold her?
  • Og - har jeg fortsatt kontakt med den delen av verden som befinner seg utenfor eget kontor?

Hjemme kan det være tenåringen og ektefellen som hjelper ledere med å holde bakkekontakten. På jobben kan sjefen be om tilbakemelding fra medarbeidere. Aris viser til at evalueringer fra spesielt unge ansatte kan være ganske hensynslyse, men også opplysende. På generell basis mener hun det er nyttig å holde seg med kolleger og styremedlemmer som ikke lar seg blende av «trynefaktoren».

Når det gjelder kontakten med «omverdenen» utenfor kontoret, kan det tenkes at det må litt ekstra egeninnsats til. Ledere bruker nå en gang mye tid i møterom sammen med andre ledere og direktører. Aris oppfordrer ledere til å rive seg løs av og til. Hva med å bruke en dag i call-senteret der du snakker med misfornøyde kunder? Hva med å samle de yngste medarbeiderne for en prat og tilbakemeldinger?

Powered by Labrador CMS