Samfunn

Kiva-robotene går langs gulvet på et av Amazons lagre.

Amazons roboter plukker varer fem ganger raskere enn mennesker

Nå begynner robotene å bli virkelig lønnsomme.

Publisert Sist oppdatert

Quartz viser til et notat fra investeringsbanken Deutsche Bank som i detalj legger frem hvor mye mer effektiv vareplukkingen til den gigantiske nettbutikken Amazon er i ferd med å bli. Mens et menneske bruker mellom 60 og 75 minutter på å plukke varen og sende den fra den er bestilt, gjør de nye robotene det på 15 minutter.

Det var i 2012 at Amazon kjøpte robotselskapet Kiva. Robotene ble ikke satt inn i vanlig bruk i selskapet før i 2014. Og hvordan det har gått har til nå vært ukjent. Men i notatet fra banken går det frem at robotinvesteringen begynner å bli svært lønnsom. Ikke bare plukker de varer raskere enn mennesker, de tar også mindre plass - noe som åpner for mer varer per kvadratmeter lagerplass, heter det i notatet. Det innebærer at hvert lager med roboter kan ha 50 prosent flere varer enn Amazons andre lagre. Deutsche anslår at kostnadene er redusert med om lag 20 prosent - eller 22 millioner dollar per lager.

Amazon har i dag 113 lagre, men robotene jobber kun på 13 av disse.

Norske Komplett var tidlig ute med roboter som vareplukkere. I 2013 tok det i snitt tre timer fra Sandefjord-baserte Kompletts roboter mottok en bestilling til den var klar til å sendes.

Den nye matbutikken på nett, Marked.no, bruker disse samme robotene til plukking av matvarer.

Powered by Labrador CMS