Samfunn

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) får kritikk for å ikke fylle de 1.000 ny politistillingene partiet lovet. Han avviser kritikken.

Anundsen står fast på 1000 nye politifolk i år

Frp lovet 1000 nye politistillinger innen året var omme, men politidistriktene sier de ikke har råd til å fylle stillingene. – Da er pengene brukt på noe annet, svarer justisministeren.

Publisert Sist oppdatert

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har anslått at 90 prosent av de 1.000 ekstra stillingene som ble lovt utlyst, er fylt.

Likevel viser Politidirektoratets telling fra årets første tertial at det er kun 500 flere politiansatte nå enn i 2013 – og dette skyldes at distriktene mangler penger, skriver Dagbladet.

– Ikke råd

Flere politidistrikter rundt om i landet unngår å besette titalls stillinger fordi de mener de ikke har råd.

– Det er direkte motstridende når Anundsen sier det er kommet så mange flere politifolk, samtidig som vi hører rapporter hver uke fra politidistrikter som sier det ikke er blitt bedre, men verre. Nå får vi bekreftet at bildet han prøver å skape, ikke stemmer, sier Senterpartiets Jenny Klinge.

Justisministeren reagerer på framstillingen. Han viser til at tallet på 500 ny stillinger ikke omfatter politiets særorganer, som Politiets utlendingsenhet, og at disse også teller med i målet om 1.000 nye stillinger. Medregnet særorganene er tallet 680 nye stillinger siden regjeringsskiftet.

Over 1.000 inkludert vikarer

– Per juli er 1.078 nye stillinger besatt. Det er inkludert en rekke sommervikarer, som forsvinner i august og september, men i løpet av høsten har vi 1.000 nye politistillinger som er besatt. Jeg har tillit til at politiet klarer å oppfylle denne politiske bestillingen, sier Anundsen til NTB.

Han kjøper heller ikke argumentasjonen om at politidistriktene ikke har penger til å fylle stillingene.

– Dette er penger som er bevilget til stillingsvekst. Hvis de ikke har råd, er pengene brukt på noe annet, sier justisministeren.

Powered by Labrador CMS