Samfunn

Støre understreker at arbeidsløshet er noe som kan gå fort opp, men sakte ned.

Ap: – For lite og for sent

Slik reagerer opposisjonspolitikerne og samarbeidspartiene på det reviderte nasjonalbudsjettet.

Publisert Sist oppdatert
Det reviderte nasjonalbudsjettet bekrefter at Høyre og Frp har dårlig styring på økonomien og at de lenge har undervurdert arbeidsløsheten, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

– Dette har ført til at vi har tapt tid og kommet for sent i gang med tiltak, sier Støre i en kommentar til revidert nasjonalbudsjett.

Støre understreker at arbeidsløshet er noe som kan gå fort opp, men sakte ned.

– Derfor er det så viktig å komme tidlig i gang med effektive tiltak. Med 135.000 arbeidsledige og halvert vekst i norsk økonomi, er det tydelig at regjeringens politikk ikke virker. De tar hele ti milliarder ut fra oljefondet, men under en tiendedel av den økte oljepengebruken går til innsats mot ledighet. Regjeringen har vurdert den økonomiske situasjonen feil, og de har brukt pengene feil, sier han.

Valen: – En grei revidering av et dårlig budsjett

Det reviderte nasjonalbudsjettet holder Norge på stø kurs i feil retning, sier SV-nestleder Snorre Valen.

– Dette er en grei revidering av et dårlig budsjett. Vi er fortsatt på vei mot økt ulikhet og økt arbeidsløshet. Det er enkelte greie tiltak mot arbeidsløshet her, men de er for få, for små, for lite framtidsrettet og for lite grønne. Dette er stø kurs i feil retning, sier Snorre Valen, nestleder i SV, etter å ha sett regjeringens reviderte statsbudsjett.

Valen mener at det også i det regjeringens foreslåtte forslag er en gjennomgående mangel på framtid og grønnfarge, i likhet med det opprinnelige budsjettet.

– Man kunne investert mer og grønnere, for eksempel på jernbane, brønnplugging, bygging av kystvaktskip og alle næringene vi skal leve av i framtida, som kunne gitt mer arbeid til mange nå, sier Valen.

KrF mener økt oljepengebruk er akseptabelt

Leder i finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), mener det er greit at regjeringen vil bruke 10, 4 milliarder flere oljekroner i år.

– Gitt den nedkjølingen vi ser av norsk økonomi, så er det nødvendig å stimulere økonomien. Det tilsier en viss økning i oljepengebruken. Like fullt brukes det langt under 4 prosent av fondet slik handlingsregelen legger opp til. Anslaget er 2,8 prosent for 2016, fortsatt betydelig under 4 prosent, sier han til NTB.

Regjeringen foreslår å øke oljepengebruken fra 195,2 milliarder kroner til 205,6 milliarder kroner i 2016. Det tilsvarer 2,8 prosent av oljefondets verdi.

Økningen skyldes lavere skatte- og avgiftsinntekter, reduserte utbytter og økte utgifter til innvandring og integrering samt nye tiltak mot arbeidsledighet, ifølge forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

Powered by Labrador CMS