Samfunn

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Statsminister Erna Solberg før partilederdebatten i Arendal torsdag kveld.

Ap kraftig fram – regjeringspartiene tilbake

Arbeiderpartiet bykser fram, mens Høyre og Fremskrittspartiet faller på to ferske meningsmålinger.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Næringslivs partibarometer for august gjør Ap sin beste måling på over et år. 36,8 prosent er en økning på hele 4,5 prosentpoeng fra juli.

Partiet gjør ikke et fullt så stort hopp på Dagbladets partibarometer, men løfter seg solide 3,4 prosentpoeng til 34,1 prosent.

For Aps tidligere regjeringspartnere, Sp og SV, er målingene blandet. Senterpartiet går fram 1,6 prosentpoeng til 7,5 prosent i DN-målingen, men går tilbake 0,4 til 6,3 prosent i Dagbladets barometer. Til sammenligning går SV fram 0,7 prosentpoeng til 4,4 prosent i DNs måling og tilbake 0,4 prosentpoeng til 3 prosent i Dagbladets.

Støre tror på skifte

Dagens samarbeidskoalisjon, med Høyre, Frp, Venstre og KrF, sikrer seg akkurat de nødvendige 85 mandatene på DNs partibarometer som vil kreves for å beholde flertallet.

I Dagbladets måling går 84 mandater til de rødgrønne og like mange til den ikke-sosialistiske blokken. Miljøpartiet De Grønne får ett mandat og ville dermed blitt tungen på vektskålen om velgerne hadde stemt slik de spurte i målingen svarer.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er uansett optimistisk med tanke på maktskifte om et års tid.

– Det finnes flere partier som kan ønske en annen kurs når flertallet begynner å skifte. Vi kommer til å jobbe for et flertall som ikke ønsker Høyre og Frp i regjering. Men sperregrensen blir en viktig faktor i 2017 for flere partier og for den endelige fordelingen av mandater, sier Støre. Han tror SV kommer over den viktige grensen på 4 prosent.

Blå tilbakegang

Samlet går regjeringspartiene Høyre og Frp tilbake i begge målingene. I Dagens Næringslivs måling faller Høyre 1,6 prosentpoeng til 21,6 prosent, mens Frp går ned 2,2 til 15,2 prosent. Dagbladets partibarometer forteller om 1 prosentpoengs tilbakegang til 24,3 prosent for Høyre, mens Frp kryper fram forsiktige 0,2 prosentpoeng til 16,4 prosent.

Høyre går ned 1 prosentpoeng til 24,3, mens regjeringspartner Frp kryper fram forsiktige 0,2 til 16,4.

Solberg mest populær

Mens Arbeiderpartiet er vinneren på partibarometrene, kan statsminister Erna Solberg (H) glede seg over at hun nyter større tillit enn Støre som regjeringssjef. Mens 28 prosent mener Høyre-lederen er best egnet til å styre landet, svarer 23 prosent det samme om Støre, ifølge Dagbladet.

I juni ledet Støre soleklart, og byttet skyldes først og fremst at han har stupt hele 10 prosentpoeng, mens Solberg bare har falt 1 prosentpoeng siden forrige måling i juni. Bare litt over halvparten av deres egne velgere stiller seg bak de to partilederne i dette spørsmålet.

Powered by Labrador CMS