Samfunn

Knut Aril Hareide, leder i Krf.

Ap-opptur gir flertall sammen med KrF og Sp

Flertallet er stabilt for Nydalen-kvartetten Frp, Høyre, Venstre og KrF. Samtidig gir sterk fremgang for Ap flertall sammen med Senterpartiet og KrF.

Publisert Sist oppdatert
Det viser en gjennomsnittsberegning nettstedet Poll of polls har gjort av de sju nasjonale partimålingene som ble publisert i august.

Hovedslutningen er at de fire borgerlige partiene bak Nydalen-samarbeidet ville fått 88 mandater om det var valg i dag. De har dermed hatt flertall åtte av de siste ni månedene.

Samtidig indikerer tallene fra august at kampen om KrFs gunst bare vil tilspisse seg fremover.

Ap svinger opp

Beregningen viser nemlig at en koalisjon med Arbeiderpartiet, Sp og KrF i august får flertall med 86 mandater, for første gang siden oktober 2015.

Både Sp og KrF får en svak nedgang på snittet i august sammenlignet med måneden før, men for Arbeiderpartiet er trenden helt motsatt.

Ap fikk et snitt på 35,4 prosents oppslutning i august, en fremgang på 4,1 prosentpoeng fra juli.

I de to forrige stortingsperiodene regjerte Ap sammen med SV og Sp.

KrF har foreløpig ikke bestemt seg for om partiet vil fortsette samarbeidet med den borgerlige siden etter valget.

Sperregrensen

Mange av de mindre partiene ligger farlig nær sperregrensen, viser snittet for august.

Venstre fikk et snitt på 4,1 prosent. Men selv om partiet settes til 3,99 og de øvrige er uendret, beholder Nydalen-kvartetten flertallet – med knappest mulig margin.

For SV ser det enda dystrere ut. For andre gang i år får partiet et månedssnitt under sperregrensen, nærmere bestemt 3,8 prosent.

Men de fire borgerlige partiene beholder sitt knappe flertall også hvis SV settes til 4,0 og alle partiene unntatt Miljøpartiet De Grønne settes over sperregrensen.

Powered by Labrador CMS