Arbeidsliv

Oljenedturen tynger fortsatt det norske arbeidsmarkedet.

Arbeidsledigheten høyere enn ventet

Publisert Sist oppdatert

135.000 nordmenn var arbeidsløse i juni, ifølge ferske, sesongjusterte tall i SSBs Arbeidskraftsundersøkelse (AKU). Det tilsvarer 4,8 prosent av arbeidsstyrken.

Fra mars til juni gikk det sesongjusterte tallet på arbeidsledige opp med omtrent 5000.

Konsensus var at ledighetstallet ville holde seg stabilt på 4,7 prosent i juni, noe også Nordea Markets, DNB Markets og Handelsbanken Capital Markets holdt fast i sine anslag onsdag morgen.

I pressemeldingen skriver SSB det meglerhuset Handelsbanken Capital Markets påpekte tideligere denne uken: Selv om tallet på sysselsatte har vært nokså stabilt siden årsskiftet 2014/2015, har befolkningen økt i samme periode. Det betyr at prosentandelen sysselsatte har gått ned.

– Vi har fortsatt god vekst i befolkningen i arbeidsfør alder, så nedgangen i arbeidsstyrken skyldes nedgang i yrkesdeltagelsen. De som ikke får jobb forsvinner ut av markedet, og dermed regnes de heller ikke som arbeidsledige. Derfor har vi omtalt situasjonen som at arbeidsledigheten har flatet ut «av feil grunner.» Vi skulle jo heller sett at arbeidsledigheten hadde stoppet å stige fordi sysselsettingen tok seg opp. I stedet har den negative tendensen i sysselsettingen tiltatt de siste månedene, ifølge AKU, forklarer økonom Marius Gonsholt Hov.

Av befolkningen i aldersgruppa 15-74 år var 67,4 prosent sysselsatt i juni, justert for sesongvariasjonar. Det er en nedgang på 0,2 prosentpoeng fra mars 2016, og omtrent 1 prosentpoeng lavere enn ved årsskiftet 2014/2015.

Powered by Labrador CMS