Samfunn

Berge Gerdt Larsen ble i går frikjent på alle punkter i Gulating Lagmannsrett

Berge Gerdt Larsen er frifunnet

Investoren Berge Gerdt Larsen ble i 2013 dømt til fem års fengsel for økonomisk utroskap og skatteunndragelse. Nå er han en fri mann.

Publisert Sist oppdatert

Tiltalen den gang sa at Larsen hadde solgt aksjer til underpris, for 20,5 millioner kroner i Larsen Oil & Gas, og ført gevinsten ut av landet, skjult en utenlandsformue på minst 645 millioner, og 6,5 millioner kroner i skatteunndragelse ved aksjesalg. I går ble han i Gulating Lagmannsrett frikjent på alle punkter, med et flertall på seks av sju dommere.

Tvilen kom Larsen til gode

Det har vært splid om verdisettingen av aksjer, og retten konkluderte med at det sannsynligvis ikke har foregått salg av aksjer til underpris.

Statsadvokaten i Hordaland og politiet i Bergen har påstått at Larsen skjulte penger i skatteparadiser og at firmastrukturen i selskapene hans utvilsomt har gjort det mulig å misbruke dette. Retten trodde derimot Gerdt Larsen, og skriver at han i selvangivelsen sannsynligvis har oppgitt beløp som stemmer overens med hans reelle utenlandsformue.

Det har også vært snakk om betalinger på rundt 300 millioner kroner, som angivelig skal ha gått til stråmenn, for å skjule Larsens reelle eierskap. Også her fikk Berge Gerdt Larsen medhold fra lagmannsretten. I dommen skrives det at «det er intet i bevisførselen for lagmannsretten som viser at disse utbetalingene ikke er gått til de respektive aksjonærer, eller at det skulle foreligge noen form for avtaler om at utbyttene ikke er reelle for aksjonærene».

Nektet å svare

I tingretten valgte Gerdt Larsen å avstå fra å gi forklaring. I lagmannsretten valgte han å avgi forklaring, men ville ikke svare på spørsmål fra noen av de tre aktorene. Juridisk fagdommer i Gulating, Margareth Christophersen, var den eneste som mente at Larsen var skyldig på alle punkter, skriver BT. Hun pekte på at mangelen på svar fra Larsen til aktorene gav ham mulighet til å tilpasse sin fremstilling av saken.

Gerdt Larsen har tidligere uttalt seg om saken gjennom advokater, og Christophersen mente at det ikke var samsvar med disse uttalelsene og de som kom i retten.

«Mindretallet finner tiltaltes endrede forklaring som lite troverdig. (...) Mindretallet finner følgelig at det ikke foreligger rimelig tvil om at tiltalte har forholdt seg som beskrevet i tiltalebeslutningen», står det i dommen.

Ankesak eller erstatningssak

Alt tyder nå på at Larsen vil gå til sak mot Staten, ved Skatt Vest og Hordaland Politidistrikt, skriver DN. Forsvarer Anders Brosveet bekrefter dette.

– Det ligger i sakens natur at det vil bli erstatningssaker i kjølvannet av dette. Det har Larsen tidligere sagt ganske tydelig selv også. Men i dag er det for tidlig å beregne tap. Det får vi ta etter hvert, sier Brosveet til TV2. Dette skriver BA.

Påtalemyndighetene har lidd et kraftig tap i lagmannsretten, og det er ennå ikke bestemt om saken vil ankes. Elisabeth Deinboll og Jan-Ingen Wensell Raanes skriver i en pressemelding at de neste dagene vil bli brukt på å avgjøre om saken vil ankes. Utover dette vil de ikke gi ytterligere informasjon.

Powered by Labrador CMS