Europa

Tata Steels anlegg i Port Talbot sør i Wales har blitt stridens kjerne i Brexit-sprøsmålet. Iallefall midlertidig.

Britisk industri hovedarena for kampen om «Brexit»

Publisert Sist oppdatert

I midten av mars hoppet Storbritannias største næringslivsorganisasjon, CBI (Confederation of British Industry), representant for privatsektorens arbeidsgivere, på «Brexit»-diskusjonen, og støttet statsminister David Camerons ønske om å bli værende i EU.

«Å forlate unionen kan koste Storbritannia 100 milliarder pund (tilsvarende mer enn 1.200 milliarder kroner, journ.anm.) og nesten én million jobber innen 2020,» lød beskjeden til det britiske folk. Meningsmålinger viser at standpunktet, beskrevet som «liksomtall så store at de er umulig å forholde seg til, skremselspropaganda og enkel retorikk» av kampanjen for nei til EU, hadde god effekt: i løpet av en knapp uke økte forskjellen mellom kampanjene med fire prosentpoeng, fra 49% (nei til EU) mot 51% (ja til EU) til 47% mot 53%, viser tall fra What UK Thinks, om sammenligner og finner gjennomsnittet av en rekke meningsmålinger utført i Storbritiannia.

Onsdag 30. mars slapp den indiske stålprodusenten Tata, som så å si kontrollerer hele stålindustrien i Storbritannia, nyheten om at de trekker seg ut av landet. Det kan få voldsomme følger for britisk økonomi og over 15.000 arbeidsplasser kan gå tapt.

Tata begrunnet uttrekkingen med ulønnsomhet. Deres største anlegg, Port Talbot, går anslagsvis med en million pund (omtrent 12 millioner norske kroner) i minus - hver eneste dag. Videre uttalte Tata Steel at EUs politikk for begrensinger av statlig støtte kunne klandres for deres avgjørelse om å selge deres virksomheter i Storbritannia, skriver the Telegraph.

  • Vil du lese mer om «Brexit»? Klikk her!

Dette ble naturlig nok grepet av kampanjen for utmelding av EU, noe som kan vise seg å gå hardt ut over David Cameron og hans EU-vennlige supportere. De fleste hadde regnet med at stemmene fra arbeiderklassen sør i Wales ville støtte fortsatt EU-medlemskap. Om krisen i stålindustrien, som i stor grad befinner seg i nettopp dette området, skulle vedvare, kan mange «selvsagte» pro-EU-stemmer bytte side, og potensielt snu trenden som har gått i favør fortsatt EU-medlemskap i mars.

– Mens vi fortsatt er i EU kan den britiske regjeringen gjøre lite for å takle dumpingen av billig stål eller urettferdige regler rundt statlige tilskudd, sa direktør for storbritannias største stålkonstruksjonsvirksomhet, Simon Boyd i Reidsteel til the Telegraph.

Politikere fra alle kanter har vært ute og sagt sin mening om saken. Mange mener regjeringen må gå tungt inn på eiersiden i stålindustrien, noe som ikke har blitt avvist av regjeringen - som en løsning på kort sikt. Særlig politikere i Wales, som ligger an til å bli hardt rammet av krisen i stålindustrien, etterlyser strakstiltak.

– Mange av våre lokalsamfunn er avhengig av denne industrien. Vi må kjempe for dem, ta lærdom fra fortiden, og gjennomføre sterke tiltak nå, sa den Walisiske liberaldemokratiske lederen Kirsty Williams til the Telegraph.

Powered by Labrador CMS