Nyskaping

Det er mange ansatte i Mærsk, men ikke så mange av dem holder til i Danmark.

Danmark har ikke skapt et nytt stort selskap på 20 år

Norge er ikke det eneste landet i Norden som sliter med å skape nye og store private arbeidsplasser.

Publisert Sist oppdatert

Norge skal ikke hovere på dette området, men i en rapport fra danske Erhvervsstyrelsen fremgår det at det ikke er skapt ett eneste nytt selskap i Danmark med flere enn 1000 ansatte på tyve år. Det skriver næringslivsavisen Børsen.

Dette er ikke bra, ifølge rapporten, fordi store, globale selskaper er ikke bare mer produktive enn mellomstore selskaper, de eksporterer relativt sett også mer.

Janus Friis som var medgründer i Skype advarer om at ambisjonsnivået er i ferd med å bli for lavt i danske bedrifter.

– Skype og Spotify viser at det er mulig å lage store selskaper i Europa i dag. Strukturelt handler det nok mest om å forsøke å bygge ned barrierer og byråkrati for de minste virksomhetene, sier han til Børsen.

Debatten i Danmark ringer kjent for de som har fulgt den offentlige samtalen om omstilling og nyskaping i Norge. For eksempel pekes det på at danske selskaper blir solgt til utlandet får de når sitt globale potensial.

Totalt er det 168 selskaper med flere enn 1000 ansatte i Danmark. Disse står for 15 prosent av den totale verdiskapingen og 50 prosent av eksporten.

Ifølge nettsiden Largestcompanies.no er de tre største arbeidsgiverne i Norge Helse Sør-Øst Helsefortak med 58.000 ansatte, Telenor med 35.000 ansatte og Aker med 28.000 ansatte. Statoil er tredje størst med sine 19.500 hvis man ser bort fra helsesektoren. Tallene tar med ansatte i andre land der det er relevant.

Et nytt selskap med 1000 ansatte hadde ikke kommet inn på topp-hundre listen over norske arbeidsplasser.

I Norden er det den danske tjenesteleverandøren ISS som er største med hele 510.000 ansatte. Størst i Sverige er vekterselskapet Securitas med 277.000.

Powered by Labrador CMS