Europa

Jeremy Corbyn brøyter seg frem gjennom en folkemasse som har samlet seg på parliament square i London.

Disse står klar til å ta over hvis Corbyn går

Men det er det ikker sikkert han gjør. Labour-lederen tviholder på jobben. Nå snakkes det høyt om at hele partiet kan splittes.

Publisert Sist oppdatert

Labour-lederen Jeremy Corbyn har vært kontroversiell som siden han ble valgt av 60 prosent av partiets delegater i fjor. Etter Brexit ble en realitet har kravet om at også han må gå av økt i styrke.

Corbyn regnes for å være den mest venstrevridde Labour-lederen på lang tid, og valget av ham ble ansett som overraskende - og for mange lenger til høyre i paritet svært uønsket.

Mistillitsforslaget som Corbyn tapte i går ettermiddag, har likvel ikke medført at han må trekke seg. Og Corbyn har bekreftet at han ikke kommer til å gå av. Det kan medføre en splittelse av hele partiet.

– Jeg ble på demokratisk vis valgt som leder av vårt parti for en ny type politikk med 60 prosent av Labour-medlemmer og støttespillere i ryggen, og jeg vil ikke svikte dem ved å gå av. Dagens mistillitserklæring fra medlemmene i Parlamentet har ingen konstitusjonell legitimitet, sier Corbyn i en uttalelse tirsdag, ifølge avisen The Guardian.

Tirsdag ble det holdt en hemmelig votering blant Labours representanter. 172 medlemmer i Parlamentet stemte for mistillitsforslaget motCorbyn. 40 medlemmer skal ha stemt imot, 13 stemte ikke og fire stemmer ble regnet som ugyldige.

Watson og Eagle

Nestleder Tom Watson og Angela Eagle, tidligere handelsminister i skyggeregjeringen, skal ifølge Sky News møtes tirsdag ettermiddag for å finne ut hvem av dem som er best egnet til å utfordre Corby.

Den gamle euroskeptikeren anklages blant annet ikke å ha kjempet hardt nok for at Storbritannia skal bli i EU. En tredel av Labours medlemmer stemte for å forlate EU, viser nye meningsmålinger.

De siste dagene har minst 48 Labour-topper vendt Corbyn ryggen etter at han lørdag sparket utenriksministeren i partiets «skyggeregjering», Hilary Benn. I tillegg har lederen av skyggeregjeringen i Overhuset samt Labours hovedinnpisker sluttet å delta på møter, skriver avisen The Mirror.

Diffuse vedtekter

Hva som vil skje nå som et flertall av parlamentsmedlemmene ønsker å kaste Corbyn, er imidlertid uklart. Labours vedtekter er nemlig diffuse på dette punktet.

Ifølge en juridisk vurdering av vedtektene som Huffington Post gjengir tirsdag, kan Corbyn som partileder automatisk stille til gjenvalg dersom han ønsker det. Det bestrider Corbyn-kritikerne, som hevder at siden vedtektene ikke sier noe om behovet for nominasjoner, må Corbyn bli nominert av representantene i Parlamentet for å kunne stille til valg.

Fortsatt støtte fra fagforening

Len McCluskey, som er leder av fagforeningen Unite, har kalt oppførselen til parlamentsmedlemmene for «ekstraordinær», og at den trekker oppmerksomheten vekk fra en regjering i krise. Fagforeningen er partiets viktigste støttespiller, ifølge The Guardian.

– Om noen ønsker endring i Labours ledelse må dette skje åpent og demokratisk gjennom valg, ikke gjennom oppsigelse. Om det blir et slikt valg vil Jeremy Corbyns støttespillere være klare for det, sier McCluskey, skriver avisen.

Kampen om ledervervet i Labour

Politico er klare på at Watson og Eagle er de eneste to reelle kandidatene til å ta over.

Tom Watson

Har vært minister digital engagement fra 2008 til 2009. Utdannet ved Universitet i Hull. Regnes som en maktspiller innad i partiet og innehar vervet som nestleder. Han har også god kontakt med fagforeningene, ifølge avisen Independent, så han kan være i stand til å samle partiet hvis det oppstår en eventuell splittelse. Watson stemte for krigen i Iraq og for bombetokt i Syria.

Angela Eagle

Har vært minister for pensjoner og aldring fra 2009 til 2010. Utdannet ved Oxford University. Nesten like erfaren i partipolitikk som Watson. Stemte også for Irag og Syria-bombing, ifølge Independent.

Powered by Labrador CMS