Samfunnsansvar

Den narkotikasiktede polititoppen Eirik Jensen har ønsket å forklare seg for åpen rett. Det får han - iallefall delvis.

Eirik Jensen skal forklare seg for åpen rett

Spesialenhetens begjæring tas ikke til følge.

Publisert Sist oppdatert

Rettssaken mot den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, som er tiltalt for å ha bestukket Jensen, starter 9. januar og varer i over fem måneder - til 16. juni.

Oslo tingrett har avsagt to beslutninger i Jensen-saken, kommer det frem av en pressemelding tirsdag formiddag.

Retten har blant annet besluttet at det ikke er anledning til å stenge dørene under hele de tiltaltes forklaring. Det var spesialenheten som ønsket å lukke dørene. Advokat John Christian Elden har opplyst at Eirik Jensen er ønsker å forklare seg i åpen rett.

Norsk Redaktørforbund og Norsk Presseforbund protesterte på Spesialenhetens begjæring, og har altså fått gehør.

«Etter det retten forstår er begge de tiltalte innstilt på å forklare seg utfyllende om tiltalepunktene. Det er således så langt ikke fremkommet opplysninger som tilsier at det er "påkrevd" med lukkede dører under hele de tiltaltes forklaring av hensyn til sakens opplysning,» heter det i Tingrettens vurdering.

Retten tar forbehold om at dersom det under hovedforhandlingen skulle vise seg at «deler av de tiltaltes forklaring av andre grunner enn det som så langt er påberopt av Spesialenhetens likevel må medføre lukkede dører», må retten ta stilling til dette på vanlig måte.

Spesialenheten har ment at det kan komme til å forstyrre og forsinke forhandlingen, samt at det er vanskelig for aktor å forberede eksaminasjonen.

Retten skriver imidlertid at de ikke kan «se at dette er et tilstrekkelig tungtveiende argument for nå å beslutte å stenge dørene under hele de tiltaltes forklaring.»

Opptak

Tingretten har også besluttet at det kan gjøres opptak av opplesning av tiltalebeslutningene, aktors innledningsforedrag, forsvarernes merknader til innledningsforedraget og aktor og forsvarernes prosedyrer.

Det er imidlertid ikke gitt tillatelse til å ta opp de tiltaltes forklaring.

«Det er på det rene at deler av bevisførselen kanskje vil måtte gjennomføres ved lukkede dører, bl.a. under hensyn til beskyttelse av politimetoder,» skriver tingrettsdommer Kim Heger.

Powered by Labrador CMS