Ledelse

Siri Hatlen er medlem i Produktivitetskommisjonen, som har kritisert nivået på norsk forskning. Nå skal hun lede arbeidet med å gjennomgå Forskningsrådets rutiner for tildeling av midler.

Ekspertgruppe ledet av Siri Hatlen skal gjennomgå forskningsrådets tildelingsrutiner

Nytt utvalg skal «øke kvaliteten i forskningen og redusere administrasjonskostnadene.»

Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsdepartementet har satt ned en ekspertgruppe som skal gjennomgå systemet for tildeling av forskningsmidler fra Norges forskningsråd. Rådet deler hvert år ut mellom 5 og 10 milliarder kroner til forskning.

Ifølge departementet er hovedmålet med gjennomgangen er «å øke kvaliteten i forskningen og redusere administrasjonskostnadene.» Debatten rundt kvalitet i forskning i høyere utdanning har rast den siste tiden, etter at produktivitetskommisjonen kom med skarp kritikk av nivået norsk forskning legger seg på. Denne kritikken ble delvis tilbakevist av mannen som snart skal ta over Forskningsrådet i 2017, John-Arne Røttingen. Dagens Perspektiv har også skrevet om at helse sluker norske forskningsmidler.

Ekspertgruppen skal ledes av styregrossist Siri Hatlen, som er medlem i Produktivitetskommisjonen.

– Jeg er opptatt av at samfunnet skal få mest mulig forskning av høy kvalitet. Derfor setter vi nå ned et ekspertutvalget for å se at pengene brukes på best mulig måte, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

I gruppa er også professor Kari Melby fra NTNU og professor Erik Arnold fra Technopolis-gruppen.

Kunnskapsministeren viser til en tidligere gjennomgang av Forskningsrådet, som «viser at de oppnår gode resultater og bidrar til økt kvalitet i norsk forskning. Samtidig peker flere utredninger på at norsk forskning har potensial til å bli bedre,» ifølge pressemeldingen.

– Dette viderefører satsingen på forskningskvalitet som vi varslet i langtidsplanen for forskning og høyere utdanning. Det er gjennomført store strukturendringer for å samle ressursene på færre, men sterkere universiteter og høyskoler. I tillegg er finansieringen av høyere utdanning blitt endret. Nå er det naturlig å se på midlene som går gjennom Forskningsrådet, sier Røe Isaksen.

Ekspertgruppen skal levere sin rapport innen 1. februar 2017, og skal hente innspill fra hovedstyret i Forskningsrådet og forskningsinstitusjoner i forbindelse med arbeidet.

Forskningsrådet får forøvrig ny direktør fra 1. mars 2017. Her kan du lese vårt intervju med han.

Siri Hatlen

Hatlen regnes blant en av Norges ledende styreledere. Hun har utannning som sivilingeniør fra Norges Tekniske Høyskole og har en MBA fra INSEAD. Hatlen har hatt flere lederstillinger i privat og offentlig sektor, og jobbet som konsulent og styremedlem ved en rekke virksomheter.

Hatlen satt i regjerigens prestisjeprosjekt, Produktivitetskommisjonen, og ble i februar i år ansatt som styreleder i det nye mektige infrastrukturforetaket for jernbanen.

Hun var styrelder i Helse Øst, men takket nei til å ta over Helse Sør-Øst etter sammenslåingen. Han gikk av som administrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus i 2011, da hun ikke fant det forsvarlig å legge frem en økonmoisk langtidsplan i tråd med eier, Helse Sør-Øst, sine ønsker.

Hun har blant annet vært styreleder i Entra, Sevan Marine, DNT Oslo og omegn, Helse Øst, Lånekassen, Vinmonopolet og SIVA samt styremedlem i flere børsnoterte selskaper.

Universitetssektoren kjenner Hatlen blant annet fra sitt verv som styremedlem ved NTNU gjennom 3 perioder fra 1998 til 2009.

Hatlen er gift med tidligere konserndirektør i Schibsted Birger Magnus.

Powered by Labrador CMS