Legerollen

Endring er ikke degradering

Publisert: 3. november 2016 kl 09.13
Oppdatert: 3. november 2016 kl 10.11

Spekter-leder Anne-Kari Bratten slår selv fast at «ledertrøyen ikke kan deles»og legene reagerer kraftig.

Her møter legene seg selv i døren: Legene har selv, over lang tid, valgt å prioritere sitt medisinske fag foran ledelsesfaget. (Ref. bl.a. Arnstein Finset m.fl. red; 2010; Utfordring og mulighet: en helsetjeneste i endring: Sykehusene og den legelige selvstendighet, skrevet av prof. Ole Berg, UiO).

Dette tilsynelatende uten å forstå at ledelse er et eget fag som ikke kan gjøres på deltid. Eller kanskje har de trodd at nødvendig administrasjon er ensbetydende med ledelse slik mange leger fremdeles ser ut til å oppfatte det. Administrasjon er det byråkratiske apparatet ledelsen benytter for å kunne gjennomføre sin ledelse. Det er mange tiår siden sykehusledelse kunne utføres som fagledelse med noe tilleggsadministrasjon.

Økende spesialisering gjør at kompleksiteten i sykehusorganisasjoner bare fortsetter å øke, og dermed også kravene til profesjonell ledelse. Og dette omfatter mye mer en den fagledelsen legene prisverdig er opptatt av. Både spesialiseringen, konsekvensene av nødvendig eierstyring og ledelse, og stadig flere (og bedre) standariserte prosedyrer for pasientbehandling endrer kravene også til legene.

Kostnadene for helse- og sykehusdrift går rett til værs. Og det er ikke bare «vel og bra» at kostnadene er under kontroll; det er avgjørende nødvendig. Samtidig er det avgjørende nødvendig at den faglige kvaliteten av det som gjøres er på topp. Men det betyr ikke at alt skal gjøres.

Det er sjelden slik at seriøse motstandere lyver eller snakker den andre part ned. Men under legestreiken var partenes oppfatning av virkeligheten forskjellig. På samme måte som leger og andre tekniske fagfolk selvsagt skal få respekt for sin faglige ekspertise, må de tekniske fagfolkene vise respekt for de med fagekspertise i ledelse.

Legene snakkes ikke ned, men en fremragende teknologisk og medisinsk utvikling har gjort at måten å drive sykehus på har endret seg kraftig. Det samme har kravene til legene. Det å påpeke dette er ikke nedsnakking.

Saken fortsetter under annonsen

Beslutninger gjort av en profesjonell ledelse skal være et resultat av en helhetlig vurdering, hvor det medisinsk-faglige er en av flere faktorer, men kanskje ikke alltid den avgjørende.

Resultatet av at leger tradisjonelt ikke har sett på ledelse som et eget fag, er at vi nå har en rekke sykehusledere med tradisjonell lederkompetanse, men uten medisinsk-faglig kunnskap i bunnen.

Dette ser nå ut til å være i noe endring, men det går tilsynelatende for sakte. Det er fullt mulig å ta gode ledelsesbeslutninger på toppledernivå uten teknisk-faglig kunnskap, spesielt hvis det er et godt samarbeid med en god fagstab.

Likevel er det er uten tvil en stor styrke at ledere i helsevesenet har medisinsk-faglig kunnskap i bunnen. Men de kan ikke samtidig være fagspesialister.

Det medisinske fagpersonalet må akseptere å bli ledet av mennesker med mindre spesialkunnskap enn de selv. Slik er det i de fleste profesjoner.

Bjørnar Barbogen er utdannet offiser i Hæren og sivilingeniør. Han har 35 års erfaring som leder, er forfatter og daglig leder i Barbogen Consulting.