Samfunn

Finlands statsminister Juha Sipilä.

Enighet om knallhard arbeidsreform i Finland

De største fagforeningene sa i helgen ja til regjeringens såkalte konkurranse-pakt som innebærer mer arbeid uten mer lønn, og mindre penger til ferien.

Publisert Sist oppdatert

I et forsøk på å løfte den skakkjørte finske økonomien, har den finske regjeringen og statsminster Juha Sipilä foreslått en lang rekke kutt i offentlig sektor i kombinasjon med en rekke skattekutt.

Det mest kontroversielle forslaget i den såkalte konkurranse-pakten er en intern devaluering som innebærer kutt i arbeidstakeres kompensasjon.

Når det i helgen ble klart at både den største fagforeningen PAM og den neststørste Metallarbeiderne Metalli går med på avtalen, som man har forhandlet og streiket om i et år nå, vil nedgangen i kompensasjonsbetingelser være den første på over 100 år, ifølge Reuters.

Leder i Metalli, Riku Aalto, sier i en pressemelding omtalt i Helsinki Times at det var et vanskelig valg:

– Det er nå opp til arbeidsgiverne å demonstrere at avtalen kan skape jobber i Finland.

Tøffe betingelser

Pakten innebærer en økning i antall arbeidstimer, lavere utbetaling av feriebonus, null lønnsvekst i et år og en forskyvning av deler av pensjonsforpliktelsene fra arbeidsgiver til arbeidstaker.

Målet er å bli mer konkurransedyktig på internasjonale markeder. Regjeringen har spesielt pekt på konkurransen med Tyskland og Sverige.

For å gjøre overgangen litt enklere for arbeidstakere, ønsker regjeringen å senke skattenivået innen et år med opptil 515 millioner euro.

Samtidig som avtalen kom i stand, ble det klart at kredittratingbyåret Moodys senket Finlands kredittverdighet et hakk fra AAA til aa1.

– Den finske gjeldsveksten har vært vesentlig, og tiltakene som er planlagt for å snu trendene, kommer ikke uten utfordringer, uttaler Moody's til ifølge NTB.

Powered by Labrador CMS