Illustrasjonsfoto.

Foto

NTB scanpix

Olje eller vern

Et nytt «EU-valg» for LO

Publisert: 1. november 2016 kl 11.08
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.58

Hva er et LO uten «gutta på gølvet»? Lenge besto lederskapet i Norges største arbeidstakerorganisasjon av representanter for industriforeninger. Slik er det ikke lenger.

Nå er det offentlige ansatte, hovedsakelig i Fagforbundet – det største i hovedorganisasjonen, og handels-, kontor- og serviceansatte i Handel og Kontor – det tredje største forbundet i LO, som kjører de store sakene. De har blant annet gått inn for å ikke konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting. I stedet vil de verne områdene.

Opprør

Det får deres organisasjonskolleger i Fellesforbundet og Industri Energi til å se rødt. På mandag, første dag av LOs olje- og gasskonferanse i Bodø, krevde flere sentrale skikkelser i industriforbundene ny debatt om temaet. Et eventuelt vedtak i LO-kongressen, som avholdes i mai, mot konsekvensutredning kan i ytterste konsekvens føre industriforbundene ut av LO for å danne et eget «industrikartell».

LO-leder Gerd Kristiansen sier at hun har forståelse for frustrasjonen, men frykter ingen dyp splittelse til tross for industriforbundenes advarsler:

– Jeg skjønner godt at forbundene som har medlemmer i næringen er forbannet. Vi har ikke tradisjon i LO for at forbund fra andre sektorer går ut og mener veldig sterkt om en sektor der andre organiserer medlemmene, sier hun til Avisenes Nyhetsbyrå.

Opprørerne får imidlertid støtte av sine forbundsledere, som ikke er like sikre på at LO vil stå samlet etter kongressen i mai:

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ikke bare Lofoten og Vesterålen de går til angrep på. De går til angrep på fortsatt oljeutvinning i Norge. Det er et levebrød for mange mennesker som har jobbet i denne bransjen lenge, sier leder for Industri Energi, Leif Sande til Dagens Perspektiv.

– Våre medlemmer, spesielt på Vestlandet hvor dette opprøret har startet, merker ledigheten på kroppen og begynner å få trøbbel med banklån. Fallende oljepris og utsettelser av nye prosjekter tærer på. Så kommer Fagforbundet, som det største forbundet i LO, og ikke bryr seg om hvorvidt våre medlemmer har arbeid i framtiden, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til ANB, gjengitt av Frifagbevegelse.no.

Splittelse

Begge holder fast ved at en eventuell utmeldelse fra LO sitter svært langt inne. Heller ikke Fafo-forsker og ekspert på norsk arbeidsliv, Kristine Nergaard, ser for seg et LO uten industriforbundene.

– LO har en tradisjon for å stå samlet. Selv om forbundene og LO-ledelsen møtes hver uke i sekretariatet og behandler en rekke saker, så er det ganske sjeldent at man har avstemninger. Og hvis det er uenigheter, prøver man ofte å finne et kompromiss, sier hun, men legger til:

– På viktige områder så har man også en tradisjon som sier at de forbundene der saken er viktigst må vektlegges. Og det er nok saken her sett fra industriforbundenes side. Dette er en sak som er veldig viktig for arbeidsplassene og industriutviklingen, som er sentral både for Fellesforbundet og Industri Energi, så det nok ektefølt indignasjon der.

Uenighet blant forbundene i LO er ikke uvanlig. Men at én enkelt sak splitter organisasjonen slik LoVeSe-utredningen tilsynelatende gjør, er ikke ofte. Nergaard drar paraleller til EU-avstemningen i 1991.

Saken fortsetter under annonsen

 – Dette er utvilsomt en stor sak, som kan komme til å prege LO-kongressen om man ikke finner et kompromiss. På samme måte som EU-debatten splittet LO for mange år siden, er det stor uenighet om denne saken.