Arbeidsliv

Et par tips om «upassende spørsmål»

Er du jobbsøker og brenner inne med spørsmål du frykter det er upassende å stille i et jobbintervju?

Publisert Sist oppdatert

Lily Zhang, karriereveileder for studenter hos MIT, skriver om denne problemstillingen i et innlegg hos The Muse. Hun mener at du som regel kommer unna med mer enn du tror. Her er et par av hennes tips:

  • Ikke tro det verste
    Hvis du frykter at spørsmålet ditt er for nærgående, er det antagelig fordi du forventer et negativt svar, tror Zhang. Hvis du lurer på hvorfor den forrige som hadde jobben sluttet, frykter du kanskje at det har noe med sjefen å gjøre – og da kan det bli vanskelig å snakke om. Hvis du derimot antar det beste, for eksempel at vedkommende ble forfremmet, vil du ikke føle at du tramper på noen tær. Og - det går an å forsøke stille spørsmålet på en smart måte. Istedenfor å spørre hvorfor den forrige som hadde jobben sluttet, kan du spørre om dette er en ny stilling. Hvis dette ikke gir deg svar, kan du spørre om dette er en typisk stilling for folk som går videre til andre jobber i selskapet. Poenget til Zhang, er at det å anta det beste vil hjelpe deg til å endre tonen i spørsmålene dine.
  • Vent med spørsmål om lønn og ferie
    Du får anledning til å stille spørsmål både i intervjuet og når du eventuelt får et tilbud om jobben. Zhang minner om at det viktigste i intervjuet vil være å vise din interesse og entusiasme, samt dine kunnskaper/ferdigheter. Du skal vise den som intervjuer at du passer til denne stillingen. Ifølge karriereveilederen kan du spare spørsmål om eksempelvis lønn og ferie til senere. Dette er informasjon du etter hvert vil få, og som du kan spørre om uten å føle deg ukomfortabel når du faktisk har fått et tilbud. Å vente til det tidspunktet der lederen aktivt forsøker å selge jobbtilbudet til deg, istedenfor å evaluere deg, kan være gunstig for tonen i samtalen – og gi deg et bedre forhandlingsrom.
Powered by Labrador CMS