Ledelse

Få flere til å delta aktivt i teamarbeidet

Er teamet ditt lederstyrt? Vil teamet ta bedre beslutninger hvis flere deltar aktivt, flere får innflytelse og dere har noen flere konflikter?

Publisert Sist oppdatert

Ja, sannsynligvis, mener Lindred Greer - høyskolelektor ved Stanford Graduate School of Business. Ifølge Insigths by Stanford Business ser Greer tre problemer ved det hun omtaler som toppstyrte team:

  • for lite deltagelse
  • feil folk har innflytelse
  • det er for få konflikter

Snakker mest selv

Ifølge Greer tar beslutningstakeren i et lederstyrt team gjerne seg av hele 80 prosent av snakkingen i gruppa selv. Høyskolelektoren, som har adressert problemstillingen i forbindelse med teamarbeid i helsevesenet, viser imidlertid til at det ikke bare er leger - lederen i gruppa - som har mye kunnskap. Det har også sykepleiere og pasienter. Og for å få tatt de beste beslutningene, er man avhengig av at alle blir hørt.

Anerkjenn innspillene

Høyskolelektorens tips til ledere som ønsker seg et klima der flere i teamet deltar aktivt er: Skap en kultur der folk ikke er redde for å gjøre feil. Anerkjenn de innspillene ved å ta dem med i den videre diskusjonen, istedenfor å avfeie dem på direkten. Dette gjelder også om innspillet ikke er så «smart» eller om ideen skulle være litt «crazy».

Del videre underliggende data før møtet, slik at alle kan tenke igjennom ting før møtet. Da er det lettere å delta i diksusjonen. Å ha møter i små grupper, istedenfor store, bidrar også til at flere deltar aktivt.

Lytt til de rette

Det gjelder også å lytte til de som faktisk kan noe om det problemet dere skap løse. For teamlederen gjelder det å finne ut hvem i teamet det er som har mest kunnskap/erfaring/relevant informasjon, og her er det mulig å gjøre en jobb før møtet. Undersøk hvem det er som har erfaring med/kunnskap lignende problemstillinger, og la gjerne vedkommende lede samtalen i møtet.

Greer minner også om at team trenger gode diskusjoner som bør inkludere konstruktive debatter. Det vil si debatter som handler om hvordan man skal løse felles problemer, og ikke om makt og innflytelse.

Powered by Labrador CMS