Nyskaping

Kan griser som inkubatorer være løsningen på donor-mangelen?

Forskere prøver å dyrke menneskelige organer i griser

Amerikanske forskere går langt i forsøket på å bekjempe donor-mangelen.

Publisert Sist oppdatert

Forskere ved Universitetet i California, Davis, har injisert menneskelige stamceller i grisefoster, med mål om å gro organer i griser som kan brukes til transplantasjoner hos mennesker.

Det melder flere internasjonale medier i dag, mandag.

Forsøket som nå er i gang vil ifølge forskerne resultere i en gris som fungerer som alle andre griser - men med en bukspyttkjertel som ved behov skal kunne høstes og benyttes av mennesker.

Ifølge forskerne er dette et tiltak for å bekjempe stadig økende mangel på menneskelige donorer, skriver The Guardian. På sikt ønsker forskerne bak prosjektet å gro andre organer enn bukspyttkjertelen, inkludert hjerte, lever, nyrer og lunger.

Til BBC sier professor i nevrokirurgi ved Universitetet i Minnesota, Walter Low, som også driver med liknende forsking og bruker griser som "plattform", at en gris er en "ideell inkubator" for utvikling av menneskelige organer.

Amerikanske helsemyndigheter uttalte senest i september at de ikke vil støtte denne forskningen før de vet mer om hva det kan medføre. Blant annet ble det ytret frykt om at dyr som benyttes i slike forsøk kan utvikle "menneskelige trekk," noe som avvises blankt på tvers av forskningssentre og miljøer.

Likevel holder både forskerne i Minnesota og California nøye øye med hjerneaktiviteten i grisene som brukes i forsøkene.

Det som, i større grad enn frykten for menneskelige griser, skaper utfordringer er etiske spørsmål både knyttet til dyrevern og bioetikk.

Professor i genetikk ved Harvard, George Church, har gjennomført lignende forskning tidligere, og sier til The Guardian:

– Det åpner for muligheten, ikke bare for transplantasjon fra griser til mennesker, men for ideen om at griseorganer kan perfeksjoneres. Genmanipulering kan sikre at organer er veldig rene, lett tilgjengelige og sunne, og derfor kan være overlegne alternativer sammenlignet med menneskelige donor-organer.

Forskningen foregår forøvrig under navnet "chimera," som i gresk mytologi var navnet på et ildsprutende monster, sammensatt av kroppsdeler fra forskjellige dyr.

Powered by Labrador CMS