Arbeidsliv

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) inviterte tirsdag hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden til møte om den videre prosessen for offentlig tjenestepensjon. Det endte med full splittelse mellom regjeringen og de største arbeidstakerorganisasjonene.

Full splittelse om statspensjoner

Partene gir hverandre skylden for at prosessen med å få til en ny offentlig tjenestepensjon igjen havarerer. Retten til å streike for pensjon skaper full splittelse.

Publisert Sist oppdatert

– Regjeringen har kastet kortene og avsluttet prosessen med å endre offentlig tjenestepensjon, sier LO-nestleder Tor Arne Solbakken til NTB.

– Det er sterkt beklagelig. Jeg begriper ikke at de velger denne utgangen, all den tid vi har vært enige om veldig mye av premissene, legger han til.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) hadde tirsdag kalt LO, YS, Akademikerne og Unio inn til et møte på sitt kontor for å finne ut om det var grunnlag for å fortsette pensjonsprosessen.

Det var det ikke.

Årsaken er arbeidstakernes krav om streikerett dersom det blir endringer i offentlig tjenestepensjon før neste hovedoppgjør. Det vil ikke Hauglie og staten gå med på.

– Det er veldig høye skuldre og en frykt for forhandlingssystemet som jeg til nå ikke har trodd fantes blant norske politikere, sier Solbakken.

– Ikke inn i oppgjøret

Arbeidsministeren understreket etter det uforsonlige møtet at staten som arbeidsgiver alt har gått med på flere av arbeidstakernes krav. Men regjeringen avviser blankt kravet om streikerett i 2017, som er et mellomoppgjør, hvis en endret pensjonsordning er på plass innen den tid.

– Det har vært viktig for oss at dette ikke skal gjøres til en del av lønnsoppgjøret, fordi det er ikke en del av lønnsoppgjøret, sier Hauglie til NTB.

Statsråden beklager at utfallet av møtet ble full splittelse, all den tid hun opplever at partene også er enige på mange punkter.

– Man ønsker å ha en felles offentlig tjenestepensjon både for stat og kommune. Det er to ulike tariffområder. Skal vi klare å få til en felles ordning for de to tariffområdene, må det løftes ut avtariffområdet og inn i en egen prosess.

Hauglie understreker at regjeringen har forsøkt å finne ut om det finnes andre muligheter å håndtere konflikten på, enn at den går til konflikt i oppgjøret.

– Min dør er åpen, men skranken er at det ikke skal inn i oppgjøret, sier hun.

Vil ha det inn

Arbeidstakersiden ser saken helt motsatt og peker på hvor viktig det er at også pensjon gjøres til en del av tariffoppgjøret. Bare da kan endringer i den offentlige tjenestepensjonen bli tilstrekkelig forankret hos medlemmene gjennom en uravstemning, anføres det.

– Muligheten til å ta det inn i oppgjøret og til uravstemning får vi ikke. Da kan vi ikke gå videre, sier YS-leder Jorunn Berland.

Fra Unio-leder Ragnhild Lied er budskapet det samme.

– Vi er klare for å ta denne prosessen, men grunnlaget for forankringen er at vi tar sluttproduktet inn i tarifforhandlingene neste år. Det er der det er total avvisning fra regjeringens side, sier hun.

Også Akademikernes leder Knut Aarbakke peker på behovet for å bruke de spillereglene som allerede finnes i arbeidslivet.

– I staten er ikke hele pensjonen rent teknisk ettariffspørsmål, og det kjører regjeringen knallhardt på at det ikke skal være. Jeg synes det er uklokt. Det er ingen risiko forbundet med å imøtekomme arbeidstakernes behov for å forankre dette.

Streikerett om pensjon er for øvrig en het potet i årets lønnsoppgjør i staten. I helgen brøt LO, Unio og YS forhandlingene med staten. Bare Akademikerne inngikk avtale.

Powered by Labrador CMS