Arbeidsliv

Har jeg krav på attest ved avskjedigelse?

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er en arbeidstager som for en tid tilbake ble avskjediget fra mitt arbeidsforhold. Jeg føler meg temmelig urettferdig behandlet, men lot være å forfølge avskjeden med rettslige midler. Jeg har imidlertid heller ikke fått noen attest fra ansettelsesforholdet. Det nekter arbeidsgiver å gi meg. Har han rett til dette?

Tidligere ansatt

Svar: Som utgangspunkt har ikke arbeidsgiver rett til å nekte en attest til noen ansatte som enten er sagt opp, har sagt opp selv eller er avskjediget. Forskjellen er imidlertid at i attesten til en avskjediget kan en arbeidsgiver angi at arbeidsforholdet ble avsluttet som følge av avskjed.

Så da er kanskje attesten til liten hjelp. Lovens krav til hva som skal stå i en attest er heller ikke store. I henhold til arbeidsmiljøloven § 15-15 skal attesten inneholde opplysninger om arbeidstagers navn, fødselsdato, hva arbeidet har bestått i og om arbeidsforholdets varighet.

Når det gjelder opplysningen om avskjeden, er det påpekt i loven at arbeidsgiver kan uten nærmere angivelse av grunn opplyse i attesten at arbeidstageren er avskjediget. Dersom du tross disse regler ønsker attesten fortsatt, bør du ta kontakt med arbeidsgiver og gjøre ham oppmerksom på dette.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Les alle spørsmål og svar her!

Powered by Labrador CMS