Samfunn

En ny rapport viser at en skilsmisse som innebærer at Storbritannia i stor grad kutter båndene til EUs indre marked vil være svært negativ for verdiskapende næringer.

«Hard brexit» vil skade nesten alle sektorene i britisk økonomi

Verdiskapende sektorer og industrien vil bli rammet hardest dersom Storbritannia kutter båndene til EUs indre marked.

Publisert Sist oppdatert

Den norske Financial Times-kommentatoren Martin Sandbu har tidligere sagt til Dagens Perspektiv at han tror det går mot en «hard brexit» og at britene kommer til å forhandle frem en ny handelsavtale med EU.

Mandag skriver derimot The Guardian at «det å forlate EUs indre marked vil være ødeleggende for nesten alle sektorer i britisk økonomi».

Alt fra industri og energiproduksjon til handel og finansielle tjenester vil påvirkes negativt, ifølge en ny rapport bestilt av en allianse bestående av politikere fra De konservative, Labour og Liberal Democrats som ønsker å stoppe en «hard brexit».

Studien kommer fra Senter for samfunns- og næringslivsforskning. Den viser at alle de store verdiskapende sektorene vil bli påvirket negativt.

Den britiske industrien vil rammes dersom det blir satt opp tollbarrierer til EU. Handel og kreative næringer vil lide et stort tap dersom det blir strengere kontroll av innvandring.

Advarer mot skreddersydd frihandelsavtale

CEBR-Rapporten sammenlikner konsekvensene av å forlate EUs indre marked til fordel for en frihandelsavtale som er skreddersydd for enkelte bransjer.

Statsminister Theresa May har antydet han hun favoriserer den såkalte «sektor-tilnærmingen».

Nå advarer forskerne bak CEBR-rapporten at «alle store sektorer tilknyttet EU vil bli skadet dersom den britiske regjeringen ønsker en frihandelsavtale som prioriterer enkelte sektorer overfor andre».

Utgivelsen av rapporten kommer på et tidspunkt med økende mobilisering blant politikere og kjent personer som prøver å stoppe Storbritannia fra en ren skilsmisse med EU.

Denne løsningen er foretrukket av de mest euroskeptiske statsrådene og ledende brexit-tilhengere som den tidligere justisministeren Michael Gove.

Powered by Labrador CMS