Ledelse

Hva får oss til å samarbeide og gjøre gode ting for andre?

Det handler ikke bare om indre godhet. Eksterne faktorer kan trigge samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Et team skal samarbeide for å nå et mål. Et godt formål trenger pengebidrag fra enkeltpersoner. Hva får folk til å bidra?

Den enkeltes godhet og personlige drivkraft spiller selvfølgelig inn, men det blir sjeldnere diskutert hvordan eksterne faktorer spiller inn, konstaterer professor i organiasjonsadferd, psykologi og sosiologi, Robb Willer, i et innlegg hos Insigths by Stanford Business.

Sammen med professor Brent Simpson fra University of South Carolina har gjennomført forskning som viser at følgende tre sosiale faktorer kan trigge gode handlinger:

  • Regler - regler som former normer og sanksjoner påvirker samarbeid i grupper.
  • Rykte - de som har et godt rykte får mer tillit og andre ønsker i større grad å samarbeide med dem, Et godt rykte gir også økt innflytelse.
  • Relasjoner - sosiale nettverk skaper også sosial, god adferd. Mennesker som er sentralt i nettverket, har en tendens til å samarbeide mer og føler en forpliktelse overfor gruppen. Det å gjøre enkeltmedarbeidere mer sentrale i en gruppe, kan dermed trigge samarbeidsadferd, ifølge forskerne.

Ulempen med denne typen triggere kan ifølge Willer være at folk kan ende opp med å føle at samarbeid og sjenerøsitet bare blir et produkt av eksterne faktorer. Man kan bli sittende igjen med spørsmålet: Gjør et menneske dette fordi han eller hun virkelig vil? Eller er det andre ting som ligger bak?

Powered by Labrador CMS