Ledelse

Illustrasjonsfoto

Hver fjerde leder mangler kompetanse om nedbemanning

En ny undersøkelse viser at hver fjerde leder mangler nødvendig kompetanse om nedbemanning. Dette kan gjøre vondt verre for en arbeidstaker som allerede har mistet alt.

Publisert Sist oppdatert

I tillegg sier 61 prosent av lederne at oppsigelser er en stor påkjenning for dem. I undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse på vegne av NITO, fremlegges det tall som sier at en av fire ledere ikke har kompetansen de trenger til å håndtere oppsigelser. 16 prosent av deltakerne sier at de har nedbemannet det siste året, og åtte prosent at de planlegger å nedbemanne det kommende halvåret. Sammenligner man disse resultatene følger det at flere nedbemanningsprosesser kunne blitt håndtert bedre, og ført til mindre belastning for arbeidstakeren.

– Hvis en leder ikke har kunnskap og forståelse for dette kan det gjøre en vanskelig situasjon enda verre for den som mister jobben, sier NITO-president Trond Markussen på deres hjemmesider.

NITO driver opplæring for tillitsvalgte i håndtering av oppsigelsessaker, men ledere utdannes ikke i dette. I de større bedriftene finnes ofte HR-avdelinger som tar seg av oppsigelser og permitteringer. De har spisskompetansen til å gjennomføre en god oppsigelsesprosess. Ledere i mindre bedrifter har sjelden en HR-fløy å støtte seg på, og står derfor alene i oppgaven. Dette kan bli en belastning for arbeidstakerne, og være vanskelig for de tillitsvalgte å håndtere. I tillegg kan det bli utfordrende for arbeidsgiver, da en slik sak kan skade omdømmet, og fort også ende i retten.

Markussen sier at ledere bør bli drillet i problemstillingene som angår nedbemanning, og at dette burde være et eget fag.

– Ledere bør lære empati, medmenneskelighet og den gode samtalen. Ute i bedriftene bør de også trene sine ledere i dette på samme måte som vi gjør med våre tillitsvalgte. Det vil gjøre prosessene lettere for alle parter.

Powered by Labrador CMS