Ledelse

Inviteres til Brüssel

Donald Trump gratuleres av lederne i EU, og ønskes velkommen til Brüssel. Tysklands forsvarsminister klarer likevel ikke å dy seg: Hun er i sjokk.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Europaportalen.

EU-kommisjonens Jean-Claude Juncker og Europarådets leder Donald Tusk, som representerer medlemslandenes stats- og regjeringssjefer, skriver i en felles uttalelse at de håper på et fortsatt samarbeid i kampen mot IS, i trusselen mot Ukrainas selvstendighet, i klimaforhandlingene, i migrasjonsspørsmålet og i arbeidet med handelsavtalen TTIP.

«Europeerne regner med at Amerika kommer til å fortsette med å investere i sine partnerskap med venner og allierte», skriver de, og ønsker samtidig Trump velkommen på toppmøte så snart som mulig.

Selv EUs sikkerhetssjef, den italienske sosialdemokraten Federica Mogherini, skriver at båndene mellom EU og USA er «dypere enn alle politiske forandringer», og at «vi skal fortsette å arbeide sammen».

EUs handelskommissær Cecilia Malmström sier at det er «alt for tidlig å si hva Trumps seier betyr for TTIP», ifølge Ekot.

Andre er mer opprørte:

– Europa må fremfor alt ikke svikte. Etter Brexit, og etter valget av Donald Trump, må Europa bli mer solidarisk, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault i et intervju.

Tysklands forsvarsminister, kristendemokratiske Ursula von der Layen, sier i et intervju med ARD at hun er «svært sjokkert», og at Europa nå må være beredt på å øke forsvarssatsingen etter Trumps uttalelser om å kutte i landets militære involvering.

– Europa må stille seg inn på å sikre seg selv bedre, sa von der Leyen, og la til at dette innebærer høyere forsvarsbudsjetter.

Powered by Labrador CMS