Ledelse

Leder i kontrollkomiteen Martin Kolberg mener det fortsatt er grunn til å sette spørsmålstegn ved næringsminister Monica Mælands utnevnelse av Thorhild Widvey som ny styreleder i Statkraft.

Kolberg vil ha nytt møte om Widvey-utnevnelsen

Publisert Sist oppdatert

Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) vil ha et nytt møte for å drøfte hvorvidt prosessen rundt utnevnelsen av Thorhild Widvey (H) til styreleder for Statkraft var reell.

Han sitter igjen med flere spørsmål etter næringsminister Monica Mælands (H) redegjørelse og offentliggjøring av to SMS-er om saken fredag.

– Nå ligger alle realiteter på bordet. Disse SMS-ene dokumenterer at det har vært en avtale på forhånd, og det er tydelig i strid med de retningslinjene vi har for så viktige verv, sier Kolberg til NRK.

Særlig stiller han spørsmål ved avsettelsen av den tidligere Statkraft-styrelederen, noe han mener er et ledd i Høyres forsøk på å renske ut Arbeiderpartiets utpekte fra statsadministrasjonen. Han stiller imidlertid ikke spørsmål ved Widveys kompetanse til stillingen.

Erik Skutle, Høyres talsperson i kontrollkomiteen, mener saken bør legges død.

– Mæland var habil og har valgt en styreleder som forvalter vår felles formue på en måte som kommer storsamfunnet til gode. Det er det viktigste for Stortinget. Vi kan ikke bruke tiden vår på alle konspirasjonsteorier som fins der ute, sier Skutle som svar på Kolbergs kritikk.

Foreløpig er det uklart hvorvidt Kolberg vil få med seg andre partier til et eventuelt nytt møte om Widvey-utpekingen i kontrollkomiteen.

Fakta: Statkraft-utnevnelsen

  • Næringsminister Monica Mæland (H) utnevnte i juni tidligere kulturminister og partikollega Thorhild Widvey til ny styreleder i statseide Statkraft. Widvey erstattet Olav Fjell.

  • Mæland og Widvey var regjeringskolleger fra høsten 2013 og fram til jul i fjor. Mæland var gjest i Widveys 60-årsdag tidligere i år.

  • 21. juli avviste Mæland at hennes relasjon til Widvey gjorde henne inhabil i Statkraft-saken.

  • To dager senere ba Mæland likevel lovavdelingen i Justisdepartementet om å gjøre en habilitetsvurdering. Avdelingen konkluderte med at Mæland var habil i saken.

  • Mæland og Widvey hadde SMS-kontakt i forkant av Statkraft-utnevnelsen. De to SMS-ene ble fredag offentliggjort.

  • Fredag ble det også klart at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) var orientert om Widvey-utnevnelsen.

  • Solberg vurderer seg som habil i saken, blant annet på bakgrunn av Justisdepartementets vurdering av Mælands relasjon til Widvey.

(Kilde: NTB)

Powered by Labrador CMS