Ledelse

Konkret ros funker best

Å bare smigre gir mindre utvikling.

Publisert Sist oppdatert

Det er mulig å påvirke prestasjoner gjennom å gi ros på riktig måte. Det sier Alva Appelgren, doktor i neurovitenskap ved Karolinska Institutet til prevent.se.

Ved hjelp av MR-kamera har Appelgren og kollegene gjort en hjernestudie der de sammenligner to typer positive tilbakemeldinger. Resultatene viser at personer som fikk ros koblet til person, av typen «du er smart», ble mer stresset, mindre motiverte og presterte noe dårligere enn de som fikk ros som var koblet til arbeidsoppgave, av typen «du valgte rett».

Ifølge Appelgren vil ros av typen «du er smart» starte en prosess der men begynner å tenke over seg selv, istedenfor oppgaven.

– Konkret ros som «du valgte rett», hvilket er direkte koblet opp til prestasjon knyttes til medarbeiderens utvikling fremover. Uttalelsen «du er smart» bedømmer i stedet medarbeiderens karakter, hvilket kan forklare hvorfor det gjorde dem mer usikre da de skulle løse oppgaven i vår studie, sier Alva Appelgren til prevent.se.

Hun råder ledere som skal gi tilbakemeldinger til ansatte til å være konkrete og til å fokusere på oppgaven. Å gi generell ros, av typen «dere jobber kjempebra», er ikke like utviklende, ettersom medarbeideren da ikke helt vet hva som er bra.

En nærmere beskrivelse av Alva Appelgrens doktorgradsarbeid finner du på hjemmesiden til Karolinska Institutet.

Powered by Labrador CMS