Europa

Kritiserer EU-forslag om felles asylregler

Asylretten blir svekket med de nye asylreglene, og svenske domstoler vil miste makt til EU, ifølge de svenske migrasjonsdomstolene.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Sveriges Radio.

– Det er mye makt som flyttes fra de nasjonale myndighetene og beslutningstakerne til EU-domstolene og kommisjonens myndigheter, sier Ulrika Geijer, sjefsrådmann ved forvaltningsretten i Malmø til nettstedet.

Hun eksemplifiserer at EU nå vil få avgjøre hvilke land som kan anses som sikre. Tanken er at asylsøkende skal kunne sendes tilbake til disse landene uten å få prøvet sine asylsaker. Svenske domstoler vil da mangle muligheten til å gjøre egne vurderinger, ifølge Geijer.

– Det skal ikke finnes mulighet for å avvike fra dem – det er de som gjelder. De skal binde medlemslandene og medlemslandenes domstoler sammen, hevder hun.

Fundamentet i den svenske rettspraksisen er at alle skal få en individuell prøving, og at domstolen selv vurderer fakta i saken. Det nye EU-forslaget går altså stikk motsatt vei, sier John Panofsky ved Migrasjonsdomstolen i Gøteborg.

– Det er vanligvis en slik bedømming som skal gjøres, ut i fra våre prinsipper om fri bevisvurdering, og ikke at vi er bundet av en bedømming i forkant, sier Panofsky til Sveriges Radio.

Powered by Labrador CMS