Sykefravær

Nye Nav-tall viser at norsk arbeidsliv kryper sakte mot IA-målene om sykefravær.

Kryper sakte men sikkert mot IA-målet

Sammenlignet med sykefraværet i andre kvartal 2001, da den første IA-avtalen ble inngått, har det vært en nedgang i det sesong- og influensajusterte sykefraværet på 13,6 prosent, viser ferske tall.

Publisert Sist oppdatert

For første gang siden omleggingen i systemet for innrapportering i siste kvartal 2014, har NAV og SSB publisert prosentvise sykefraværstall.

Statistikken viser at sykefraværet sett under ett har holdt seg stabil i omtrent to år.

Fra starten av 2015 og frem til nå har sykefraværet gått fra 6,4 prosent til 6,3 prosent. Kvinner har fremdeles høyere sykefravær enn menn, men utviklingen har vært ulik de siste syv kvartalene: Kvinner har hatt svak nedgang i sitt sykefravær, mens menn har hatt en svak økning.

– I perioden med nedgang i oljenæringen har sykefraværet i Rogaland økt. Til tross for dette har det nasjonale sykefraværet holdt seg stabilt de siste to årene og ligger fortsatt på et for høyt nivå, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

IA-avtalen

Fra andre til tredje kvartal 2016 har det totale sykefraværet økt med 0,3 prosent, og er nå på 6,3 prosent, viser de sesong- og influensajusterte tallene. Fraværet som ble meldt til lege ble redusert med 0,2 prosent mens det egenmeldte sykefraværet gikk opp med 2,7 prosent i denne perioden.

Målsetningen i den mye kritiserte avtalen for «inkluderende arbeidsliv» (IA-avtalen) om 20 prosent reduksjon i sykefraværet er videreført. Siden avtalen ble innført for drøyt 15 år siden har sykefraværet gått ned med 13,6 prosent, og målet er dermed fortsatt ikke nådd. Frem til nylig trodde man at nedgangen lå på rundt 11 prosent. Dermed viser de nye tallene et noe mer positivt bilde enn hva bransjer og myndigheter har trodd.

Oppfatningen de seneste årene har vært at det er store forskjeller i sykefraværet, både geografisk, fordelt på kjønn og fra bransje til bransje. Den oppfatningen bekreftes langt på vei av den nyeste statistikken fra Nav og SSB.

  • Sykefraværet er betydelig høyere for kvinner enn menn. Sykefraværet for kvinner er 6,8 prosent og sykefraværet for menn er 4,2 prosent i 3. kvartal 2016. Sammenlignet med 3. kvartal 2015 har sykefraværet økt noe mer for menn (+1,5 prosent) enn for kvinner (+0,2 prosent).

  • De over 30 har høyest fravær. Det er menn mellom 30-39 år og 40-49 år som har den høyeste veksten i sykefraværet. Personer under 25 år har en kraftig nedgang i sykefraværet.

  • Store geografiske forskjeller. Sykefraværet er høyest i Nordland med 6,4 prosent, etterfulgt av Østfold med 6,3 prosent og Nord-Trøndelag med 6,1 prosent. Det laveste sykefraværet finner vi i Oslo med 4,5 prosent, deretter følger Rogaland med 4,8 prosent og Sogn og Fjordane med 5 prosent.

  • Sykefraværet øker mest i statlig sektor. Sykefraværet er fortsatt klart høyest i kommunal forvaltning (7,0 %), deretter følger statlig forvaltning (5,3 %) og privat sektor (4,9 %). Endringen fra 3. kvartal 2015 til 3. kvartal 2016 viser at statlig sektor har hatt en økning på 3,2 prosent. I kommunal og privat sektor gikk sykefraværet opp med 0,8 prosent.

Vaktsjef for Inkluderende Arbeidsliv i Norsk Industri, Pernille Vogt, kommenterte sistnevnte punkt tildligere i desember.

– Vi har nådd målene i industrien og det har også NHOs øvrige medlemmer. Det er i stor grad kommunal sektor som ikke har lykkes med å redusere sykefraværet. Samtidig har mange enkeltvirksomheter innen kommunal sektor og enkeltkommuner lykkes veldig bra. Det er viktig å finne ut hva disse gjør og lære av det. Det er også viktig at NAV følger opp sin del av avtalen i større grad, blant annet gjennom å innkalle til dialogmøte mellom arbeidsgiver og sykemeldt senest innen 26 ukers sykemelding, sa hun.

Powered by Labrador CMS