Arbeidsliv

Kvinner får 88 prosent av menns timelønn

Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet er en viktig forklaring på lønnsforskjellene, viser ny likestillingsforskning.

Publisert Sist oppdatert

Det er Instututt for samfunnsforskning som har regnet ut lønnsforskjellene. For hver hundrelapp mennene tjener, får kvinnene bare 88 kroner. Lønnsgapet øker når kvinner og menn blir foreldre. Mødres timelønn tilsvarer 83 prosent av fedrenes, blant kvinner og menn i aldersgruppen 20-45 år.

Forsker Kjersti Misje Østbakken ved CORE – Kjernemiljø for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning, står bak de ferske utregningene som viser at kvinner tjener 88 kroner for hver hundrelapp menn tjener. Beregningene bygger på den sist tilgjengelige lønnsstatistikken fra SSB, og viser at 45 prosent av lønnsforskjellene forklares med at man jobber i forskjellige yrkesgrupper. De siste 55 prosentene kan ikke forklares ut fra yrkesvalg.

En del av årslønnsforskjellen kan forklares ved at en større andel kvinner jobber på deltid. Det er derfor det er gode grunner til også å se på timelønnen, sier Østbakken til Dagsavisen:

– Når vi ser på timelønn, skiller vi ut deltidskomponenten, sier hun til avisen.

34,7 prosent av de yrkesaktive kvinnene i Norge jobber deltid, mens 14,2 prosent av mennene gjør det samme.

CORE har over lang tid undersøkt lønnsforskjeller mellom kjønnene. Ifølge Østbakken ser gapet i lønn ut som det er vanskelig å lukke.

– På 1970-, 80- og tidlig 90-tallet ble det gjort mye på likestillingsfronten, blant annet ved at man vedtok diskrimineringsloven og likelønnskonvensjonen om lik lønn for arbeid av lik verdi. Som et ledd i dette, måtte man fase ut kvinnetariffer. Siden har gapet ligget stabilt, sier Østbakken til Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS