Arbeidsliv

Kvinner konkurrerer, men de har en liten preferanse for færre konkurrenter enn det menn har, viser en ny psykologisk studie.

Kvinner foretrekker færre konkurrenter

Det forklarer deler av lønnsgapet, mener forskere.

Publisert Sist oppdatert

Kvinner tjener ofte mindre enn menn. Noe skyldes diskriminering, men om det er den eneste grunnen, er det mindre enighet om.

Nå har forskere ved instituttet for psykologi ved Universitetet i Michigan kommet frem til en ny forklaring, som de mener kan bidra til å løse en del av gåten: Kvinner søker i mindre grad enn menn store konkurranser. Dette gjelder på en rekke områder for eksempel når de er ute etter en jobb eller skal ta høyere utdanning eller i mindre eksperimenter utført at forskerne.

De har funnet emipirisk belegg, blant amerikanske jobbsøkere, for at kvinner systematisk virket å foretrekke å søke på jobber med færre andre søkere. Med menn var det motsatt, de søkte typisk på jobber hvor konkurransen var tøffere - men også der lønnen var bedre.

Det er ikke en veldig stor forskjell mellom menn og kvinner, men nok til å gi store utslag på sikt. I et eksperiment foretrakk 53 prosent av kvinnene den lille konkurransen over den store, mens kun 41 prosent av menn gjorde det samme.

Forklarer deler av lønnsgapet

– Kjønnsforskjellene i preferanser om konkurranse kan delvis forklare lønnsgapet og at kvinner ofte er underrepresentert i enkelte yrker og på ledernivå, sier Kathrin Hanek som har ledet forskergruppen.

Hun tror preferanseforskjellene kanskje henger sammen med at kvinner muligens føler seg mer komfortable i mindre konkurranser. Hanek peker på at enkelte miljøer gir større rom for kvinner til å utøve adferd til fellesskapets beste, det fører dermed også ofte fører til mindre konkurranse.

– Forskningen gir på ingen måte kvinner skylden for ulikhet mellom kjønnene, men avdekker en ny miljøavhengig faktor som kan bidra til ulikheten, sammen med mer kjente faktorer som diskriminering, sier Haneks kollega Stephen Garcia.

Studien er publisert i Journal of Applied Psychology.

Powered by Labrador CMS