Europa

Labour-leder Jeremy Corbyn

Labour til kamp mot TTIP

Publisert Sist oppdatert

Labour-leder Jeremy Corbyn lover å ikke støtte EUs kontroversielle handelsavtale med USA, den såkalte transatlantic trade and investment partnership TTIP.

Utspillet tolkes som et taktisk grep i kampen om folkeavstemmingen om fortsatt britisk EU-medlemskap. TTIP har vært brukt som skremselpropaganda av "ut-leiren", men nå som Labour altså ikke lenger støtter avtalen, men er for EU-medlemskap, er tanken at TTIP kan fjernes fra det retoriske spillet.

Bombe

Det er første gang et såpass sentralt parti i et så handelspolitisk viktig land som Storbritannia går ut mot avtalen før den faktisk foreligger.

De fleste sosialdemokratiske partiene i Europa har vært relativt positivt innstilt til en ny handelsavtale. I Sverige har sentrale medlemmer av Sosialdemokraterna skrevet kronikker der de viser til fordelene ved en eventuell avtale.

Arbeiderpartiet har ikke tatt endelig stilling til avtalen ennå, men skal gjøre det når den er ferdig forhandlet. På partiets landsmøte i fjor høst ble det bestemt at en viktig betingelse er hva avtalen får å si for norsk eksportnæring.

Powered by Labrador CMS