Europa

Opposisjonspartiet Labour har klare målsetninger for brexitforhandlingene: tilgang til det europeiske markedet, arbeidsrettigheter, og medlemskap i Den europeiske investeringsbanken

Labour vil lære av Norge

Storbritannia kan lære mye av Norges relasjon til EU, sier Labour-leder Jeremy Corbyn

Publisert Sist oppdatert

Corbyn sa i TV-intervjuet med Bloomberg i går at målet ikke nødvendigvis er å bruke den norske modellen slik den er, men at Storbritannia kan lære mye av hvordan Norge håndterer sin posisjon og relasjoner til EU.

Artikkel 50

Artikkel 50 har ikke blitt igangsatt enda, og det har heller ikke blitt gitt noen tydelige indikasjoner på når dette vil skje. I intervjuet sa opposisjonslederen at det er flere viktige elementer som må etableres før dette kan skje.

– Vi må kartlegge forhandlingsposisjonen vår først, og det har ikke blitt gjort. Det har vært mange motstridende utsagn fra flere hold. For oss i Labour er tilgang til det europeiske markedet svært viktig, da Storbritannia har mye næring som er avhengig av denne handelen. I tillegg er det viktig å få på plass arbeideres rettigheter, med antidiskriminering og foreldrepermisjon, samt medlemskap i Den europeiske investeringsbanken, sa Corbyn i intervjuet.

Corbyn la til at partiet hans innehar retten til å motsette seg iverksettelsen av Artikkel 50, hvis de ikke er fornøyde med utgangspunktet for forhandlingene.

Ser til Norge

Labour-lederen håper at den britiske regjeringen er godt i gang med å stake ut veien for brexitforhandlingene, og fortalte i intervjuet at de selv er i samtaler med andre land. Talskvinnen for Labours utenrikssaker, Emily Thornberry, skal blant annet til Norge for å se på hvordan vi håndterer vårt forhold til EU.

– Det handler ikke om å bruke den norske modellen, men å lære av den. Norge har en vellykket økonomi, med sterke sosialdemokratiske tradisjoner og en svært effektiv velferdsstat. Deres versjon av en sosialbasert økonomi er ikke så veldig ulik den vi snakker om her i Labour, sa Corbyn.

Et splittet Labour

Corbyn har måttet tåle mye kritikk for å ha ført en mangelfull kampanje i forkant av EU-folkeavstemmingen. Mange av hans sentrale støttespillere i partiet trakk seg i etterkant av at resultatet ble kjent.

24. september vil det bli avgjort hvem som skal lede opposisjonspartiet inn i tiden som kommer, og Corbyn ligger nå an til å befeste sin tittel som Labour-leder, skriver Financial Times. Han har uttalt at dersom han blir gjenvalgt som leder, så skal splittelsen innad i partiet håndteres:

– Jeg er helt sikker på at vi som parti kommer til å samles. Jeg har snakket med en rekke kolleger, og vi kommer til å få på plass et godt styre.

Powered by Labrador CMS