Ledelse

– Ledelse er makt

Men det er den intelligente makten, ikke autoritetsmakten, som bidrar til å få ting gjort, mener både leder og forsker.

Publisert Sist oppdatert

Agder Energi-sjef Tom Nystedt skiller mellom positiv og negativ maktbruk i et intervju med Dagens Næringsliv. Han hevder at vi i Norge egentlig ikke liker å snakke om makt og maktbruk.

– Det hører liksom ikke hjemme i vår forestilling om Norge som et særlig demokratisk og hensynsfullt samfunn. Det gjelder ikke minst i arbeidslivet. Men ledere skal og må bruke makt for å få ting gjort, sier han til avisen.

NTNU-forsker Endre Sjøvold støtter Nystedt. Sjøvold er aktuell med boken Maktboken, som er skrevet for å sette folk i stand til å gjenkjenne forskjellene mellom positiv maktbruk og maktmisbruk.

– Uansett hvordan du vrir og vender på det, så er ledelse makt, sier Sjøvold til Dagens Næringsliv.

I boken skriver han at han har oppdaget mønstre for maktmisbruk, og beskriver typiske atferder. Som når noen forsøker å overtale eller overbevise om noe, ved å late som om han har stor ekspertise på temaet:

– Begynner du da å så tvil om det vedkommende sier – og konfronterer ham med andre synsounkter du har hørt fra andre fagfolk, så vil han begynne å kritisere og rakke ned på renommeet til disse andre fagfolkene, sier Sjøvold til avisen, og legger til at en som virkelig har kompetanse, heller vil vise nysgjerrighet og stille spørsmål enn å bli ufin og rakke ned på andre. Hvis noen vil deg vel, vil de også respektere nei-et ditt, uten å forsøke å presse deg, ifølge Sjøvold.

Powered by Labrador CMS