Ledelse

Ny doktorgrad viser at sykepleier ved norske sykehus mobbes mindre enn sykepleiere i andre land. Men 6 prosent av de spurte svarte at de opplevde mobbing av og til.

– Ledelse nøkkelen til mindre mobbing i helsevesenet

Ny doktorgrad har sett på hvordan sykepleiere forsøker å mestre mobbing.

Publisert Sist oppdatert

Det mobbes på sykehusene, og sykepleierne har historisk vært en utsatt gruppe.

Men i et nytt doktorgradsarbeid ved Universitet i Bergen, har psykolog Iselin Reknes dokumentert at norske sykepleier opplever mindre mobbing enn sykepleiere i andre land, og de som mobbes rapporterer stort sett om mild grad av mobbing.

Men fortsatt er det et betydelig antall sykepleiere som mobbes på jobben. Da Reknes undersøkte 1582 sykepleiere over en periode på to år, svarte rundt 6 prosent at de hadde opplevd mobbing av og til. Dersom dette funnet er representativt for hele populasjonen av sykepleiere i landet, mobbes 6000 sykepleiere fra tid til annen ved norske sykehus.

Selv ble Reknes overrasket over hvor lavt tallet var.

– Men selv om forekomsten er lav, har mobbehandlingene negative effekter i form av økte symptomer på angst over tid. De som rammes ser også ut til å ha vanskeligheter med å mestre situasjonen på egenhånd, sier Reknes på nettsidene til UiB.

Aktiv mestring ga angst

I studien har hun sett nærmere på hvilke metoder sykepleierne brukte for å takle mobbingen. Og kanskje i motsetning til hva man kunne forvente, var det de som mest aktivt prøvde å løse problemet, som ble hardest rammet av angstsymptomer ett år senere.

Reknes mistenker at en forklaring kan ligge i de følelsene som kommer når man forsøker å ta tyren ved hornene og aktivt møte problemet, men må innse at det rett og slett ikke ga ønsket resultat. Hun kaller det brutt mestringsforventning.

Norsk Sykepleierforbund har lenge kjent med mobbing ved norske sykehus.

– Dette er et stort område som vi er veldig glade for at det nå fokuseres mer på. Vi vet kort og godt for lite om dette i dag og derfor er det bra at vi nå får mer forskning på mobbing blant sykepleiere. Både mobbing, vold og trusler er alvorlig for sykepleieres arbeidshelse, og vi vet at det et visst omfang av mobbing blant sykepleierne. Temaet fortjener å bli tatt på større alvor, sier forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund.

Sjefen er mobber nummer en

Studien til Reknes har ikke sett på hvem som står bak mobbingen av sykepleiere, men til nettsidene til UiB sier hun at en rekke mobbestudier på tvers av yrkesgrupper har vist at en stor andel av mobbingen utføres av lederen.

– Det er viktig at arbeidsgivere og ledere erkjenner at mobbing på arbeidsplassen har negative effekter for de som rammes, selv om forekomsten er lav. De bør derfor jobbe for å skape et så godt arbeidsmiljø som mulig for de ansatte, med gode retningslinjer for hvordan mobbing skal håndteres. Dette er viktig fordi mobbing er noe som kan ramme alle, men også fordi selv lavfrekvent mobbing er en alvorlig kilde til stress hvor de som rammes har vanskeligheter med å mestre situasjonen alene, med helseplager som mulig resultat, sier hun.

Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet mener helsesektoren kan bli bedre på å skape trygge arbeidsmiljøer.

– Helsesektoren har et stort forbedringspotensiale innenfor området, og det er et ledelsesansvar at det jobbes bedre og mer systematisk med å forebygge, avdekke og stanse mobbing. Fokus på ledelse, tid til ledelse, kultur og gode varslingssystemer er nøkkelord for å få bukt med mobbing. Her gjøres det for lite i dag, sier Eli Gunhild By.

Powered by Labrador CMS