Ledelse

Ida Njåtun sekunderes av trener Jarle Pedersen under 1500 meter i EM på skøyter hurtigløp skøyter i Vikingskipet på Hamar i 2014.

Ledertips fra Hans Trygve Kristiansen: Da vi slutta å sekundere, gikk gutta raskere

Publisert Sist oppdatert

Hans Trygve Kristiansen har i en årrekke jobbet tett med noen av våre mest suksessrike idrettsutøvere og næringslivsledere. I en ny bok skriver han om hva som gir lag og ledere gode resultater. Etter avtale med forfatteren vil Dagens Perspektiv gjengi noen av ledertipsene Kristiansen beskriver i boken. De første tipsene ble omtalt i går.

Tips 3: Hver mann, sin jobb, sammen mot målet

HVA ER MULIG å skape av resultater med optimal tilrettelegging? Det var spørsmålet vi stilte oss i norsk toppidrett etter vinter-OL i Calgary i 1988. Vinternasjonen Norge hadde tatt fire medaljer.

Rammevilkårene var som de var. Det var mulighetene innenfor dette handlingsrommet vi var opptatt av, og vi stilte spørsmålet helt ut i organisasjonen. Hva er mulig?

Svaret kom tilbake i løpet av en helg. Norsk vinteridrett mente at det var mulig å ta 25 medaljer i vinter-OL. Fire år senere tok vi 20 medaljer i Albertville. På Lillehammer i 1994 sikret vi oss 25.

Eksempelet fra idretten viser hvordan vi gjennom en grundig målprosess la grunnlaget for et norsk idrettseventyr. Samtidig var det brede engasjementet helt avgjørende for å lykkes med målene vi satte. Alle på laget må trekkes inn i en involverende målprosess, og like viktig er det å skape forståelse for målsetningen hos hver enkelt.

Hva betyr dette målet for oss og meg? Hva skal jeg bidra med?

Målforståelse betyr å bli bevisst de faktorene som påvirker resultatet. Samtidig tar det oppmerksomheten vekk fra rammevilkårene. I dag har vi igjen begynt å prate om at vi bare er fem millioner mennesker i Norge, noe vi brukte ti år på å slutte med. Vi gjemmer dårligere resultater bak unnskyldninger og bortforklaringer. Jeg pleier å si at fem millioner er mange mennesker. Det er mulig å bli god på sykkel selv om du kommer fra Grimstad. Eller kanskje nettopp fordi du kommer fra Grimstad. Tankegangen er viktig. Den må inn i visjonen. Så lenge du skal ha fokus på å trene og lede best i verden, så trenger du ikke så tenke på så mye mer enn det.

Les mer:

De første to tipsene fra Hans Trygve Kristiansen: Det kan være lurt å stå igjen i starten

Tips 4: Ha fokus på det som gir størst effekt

VI HAR satt oss visjoner og mål, skapt energi i hele organisasjonen og bobler etter å komme i gang. Så tråkker vi likevel feil, snubler i lissene og går overende.

Mange mennesker liker å fortelle hva de kunne eller skulle ha vært. De hadde kanskje et mål, men lot det være med drømmen. De omsatte ikke ord til handling, de lot ikke målet forme seg, tok ikke visjonen helt ut, etablerte ikke treningsmål, de små detaljene som utgjør forskjellen.

Det kan også hende at de ikke hadde treningsmål og treningsplaner som holdt riktig ambisjonsnivå i forhold til visjonen og det langsiktige målet. Det handler om å ta konsekvensen av målet du har satt deg, og gjennomføre det i hverdagen. Vi må ned i stigen og jobbe med det som gir utvikling. Gjør vi ikke det, blir visjonen bare fagre ord på papiret, noe svevende og flytende.

For å nå resultater, må du trene systematisk. Du må også trene på det riktige. «Er det ikke bare å trene?» spør noen. «Så mye man kan?» Da pleier jeg å spørre tilbake: «Er det ikke lurt å trene på det som virkelig gir utvikling, på det viktigste av det viktige?»

Spørsmålene blir de samme for enkeltpersoner, organisasjoner og lag. Hva er det viktigste av det viktige for å utvikle oss i riktig retning? Hvilke treningsmål må vi sette oss for å nå resultatmålene?

Ved å prioritere og rette oppmerksomheten mot treningsmålene, skifter vi fra resultatfokus til utviklingsfokus. Min erfaring er at resultatene da blir mye bedre.

Tips 5: Da vi slutta å sekundere, gikk gutta raskere

MIN PÅSTAND er at for mange jobber for mye med resultatmål i stedet for å jobbe med treningsmål. Jeg mener også at mange stresser sin egen organisasjon med resultatmål – med de følgene at resultatene blir dårligere.

På mange arbeidsplasser er de blitt så opptatt av å måle og rapportere de minste detaljer at både ledelsen og de ansatte har mistet forståelsen for det aller viktigste – hva som skal til for å utvikle bedriften til et enda høyere nivå. De har tatt øynene vekk fra treningsmålene. De har kanskje aldri hatt dem der heller. De har aldri fokusert på det som skaper fart og tempo, det som utløser salg eller høyere produksjonskapasitet.

Mange ledere forteller meg at de har målinger for alt, og er fornøyde med det. Men målinger er ikke prestasjonskultur. Målinger er ikke utvikling. Målinger er bare sekundering, ei stoppeklokke, opplesing av tall. Og for meg er ikke det ledelse. Jeg pleier å si det på samlingene våre. Hadde ledelse vært så enkelt, kunne selv økonomer vært ledere. Det er mange økonomer som reagerer da, men det er bare fint. Det får kanskje flere til å våkne.

Mange bedrifter tror at de får det beste ut av organisasjonen sin ved å måle alt. Men hvordan trives folk med det?

Jeg har stått der selv, med stoppeklokka på langsida. Etter en tid med motgang, la vi bort klokka og valgte å fokusere på teknikken. Først da gikk Johann Olav Koss og de andre skøytegutta raskere. Og det lærte oss en viktig ting. Det avgjørende er å holde fokus på det som skaper farta. Tallene kan vi lese av til slutt.

Hva driver ledere og lag til gode resultater? Som skøytetrener var Hans Trygve Kristiansen én av hovedpersonene bak «det norske idrettseventyret». Etter trenerkarrieren har han ledet utviklingsprosesser i flere av landets største bedrifter og bygd opp lederprogrammet Ordtilhandling. Rådene her er hentet fra hans nye bok «Det skjer under din ledelse». Boken kan bestilles på ordtilhandling.no.

Powered by Labrador CMS