greenpeace

Greenpeace hevder de sitter på saftige avsløringene om TTIP-forhandlingene, som Barack Obama og Angela Merkel har vært pådrivere for.

Lekkede TTIP-dokumenter: "uforenlige forskjeller" mellom USA og EU

Interne notater og dokumenter fra forhandlingene om en ny frihandelsavtale mellom USA og EU viser stor avstand mellom partene.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke insisterte USAs president Barack Obama på at USA og EU ville komme til enighet om den såkalte TTIP-avtalen, en ny frihandelsavatale mellom partene.

I dag kom nyheten om at Greenpeace har fått tilgang til en rekke dokumenter og notater fra forhandlingsbordet. Dokumentene ble gjort tilgjengelig for offentligheten klokka 11.00, og de viser et svært annerledes bilde.

Ifølge notater er samtalene fastlåst på grunn av "uforenelige forskjeller" mellom partene, spesielt knyttet til miljøvern og kosmetikktesting på dyr. Flere av amerikanernes krav innebærer at EU går tilbake på egne lover og lovnader.

– Samtalene om kosmetikk er fortsatt veldig vanskelige, og de felles målsetningene er nokså begrenset, heter det i notatene.

EUs lovverk forbyr kosmetikktesting på dyr. Om dette skriver EUs forhandlere ifølge avisen at "EUs og USAs tilnærming forblir uforenelige, og utfordringer knyttet til tilgang til EUs marked vil derfor også forbli."

Ingenørprosjektering tas også opp som et spesielt utfordrende område, fordi EU er "motvillige til å la USA påvirke denne sektoren."

Utfordringene som belyses i dokumentene er utelatt i den nyeste rapporten utarbeidet for gransking i EU-parliamentet.

Alle dokumentene er fritt tilgjengelig her.

– Vi har gjort dette for å gi etterlengtet og sårt tiltrengt åpenhet, og utløse en informert debatt om avtalen. Avtalen truer med vidrekkende konsekvenser for miljøet og livet til mer enn 800 millioner innbyggere i EU og USA, skriver Greenpeace på nettsiden der de har offentliggjort dokumentene, og understreker at "TTIP handelr om en stor maktoverføring fra folk til bedrifter."

– Vil gå på bekostning av miljøet og folkehelsen

Greenpeace slapp 248 sider med hemmeligstemplede dokumenter mandag klokken 11 norsk tid. Dokumentene er skaffet av Greenpeace Nederland og utgjør angivelig en tredel av avtaleutkastene fra den siste runden med samtaler i april, som foregikk i New York.

Miljøorganisasjonen mener dokumentene beviser at frihandelsavtalen vil utgjøre «en stor risiko for klima, miljø og forbrukersikkerhet».

– Disse lekkede dokumentene bekrefter det vi har sagt i langt tid: TTIP vil sette selskaper i sentrum for politiske prosesser, og det vil gå på bekostning av miljøet og folkehelsen, sier Jorge Riss, direktør for Greenpeaces EU-kontor i Brussel, i en uttalelse gjengitt av NTB.

– Det er på tide å kaste lys over disse forhandlingene. Hardt tilkjempede miljøfremskritt blir satt til side bak lukkede dører, sier Faiza Oulahsen i Greenpeace Nederland.

EU og USA har siden 2013 forhandlet om TTIP, verdens største frihandelsavtale. Målet er å etablere felles standarder for mat, produktsikkerhet og beskyttelse av data, men avtalen har fått kritikk fra mange hold.

Blant annet mener motstanderne at store, multinasjonale selskaper får mye makt dersom en slik avtale trer i kraft. Greenpeace hevder dessuten at kampen mot global oppvarming ikke nevnes med et ord i forhandlingstekstene, og at USA vil presse EU til å lette på det såkalte forsiktighetsprinsippet som forbyr produkter som muligens kan være skadelige.

(DP/NTB)

Powered by Labrador CMS