Arbeidsliv

Lik utdanning slår ulikt ut

Kvinner og menn i kultureliten får ikke lik uttelling for høyere utdanning, viser doktoravhandling fra UiO.

Publisert Sist oppdatert

I Jørn Ljunggrens doktoravhandling «A Class in Descent? Cultural Capital under Pressure in 21st Century Norway» kommer det frem at kvinner i kultureliten bare tjener på å ha doktorgrad, mens mennene i også tjener på å ha bachelor- eller mastergrad. Det skriver magasinet Kilden hos kjønnsforskning.no.

Studien omfatter mennesker som har maktposisjoner innenfor kunst, kultur og akademia, og utvalget strekker seg fra skuespillere og dansere til professorer og kulturledere. Jørn Ljunggren sier til Kilden at for begge kjønn var det doktorgrad som ga høyest effekt på inntekt. Men for kvinner fant han ingen signifikant effekt av bachelor- eller mastergrad. For menn hadde også disse utdanningsnivåene signifikant effekt på lønnen.

Det er imidlertid ikke slik at menn profitterer mest på utdanning i absolutt alle yrker. Ifølge Ljunggren profitterer kvinner som jobber innenfor akademia veldig på å ha en doktorgrad, mens menn i samme gruppe profitterer vesentlig mindre på det. Ljungren tror at en mulig forklaring kan være at det ikke er så mange menn uten doktorgrad som jobber i akademia, mens det kan være en del kvinner som gjør det.

Innenfor kunst, kultur og media viser funnene imidlertid at menn har veldig stor effekt av høyere utdanning, mens dette ikke er tilfellet for kvinner.

Powered by Labrador CMS