Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Må du forlenge læretiden til lærling med langvarig sykefravær?

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: I vår snekkerbedrift har vi en lærling ansatt hos oss på midlertidig kontrakt om praksisarbeid. Arbeidskontrakten er nå i ferd med å gå ut, og lærlingen skulle vært ferdig med læretiden. Men, grunnet langvarig sykdom gjenstår fortsatt litt over et halvt år av læretiden. Hun er nå kommet tilbake i jobb, og har krevd at vi forlenger læretiden hennes tilsvarende sykefraværet. Må vi det?

Daglig leder

Svar: Nei, dere er antageligvis ikke forpliktet til å gi henne fortsatt læretid. Dette følger av en relativt fersk dom fra Høyesterett, se Rt. 2015 s. 1136. Forutsetningen er at arbeidskontrakten og den underliggende lærekontrakten går fra dato til dato og ikke inneholder bestemmelser om forlengelse ved sykdom. Hvis det derimot fremgår av kontrakten at lærlingen skal få gjennomføre den opplæring som er nødvendig for fagbrev ved deres bedrift, må dere la henne få fullføre.

Etter opplæringsloven er det fylkeskommunen som har det overordnede ansvaret for fullført utdannelse, herunder å formidle læreplasser. Lærlingebedriften har også visse plikter etter opplæringsloven, men forlengelse av læreperioden grunnet sykdomsavbrudd er ikke blant disse pliktene i lovverket. Likevel vil det ofte være rasjonelt og rimelig at en lærling får fullføre sin læretid hos en og samme arbeidsgiver når avbrudd og forsinkelse skyldes sykdom. Kanskje dere kan finne en praktisk løsning som ivaretar både deres og lærlingens behov? Dette må vurderes ut fra grunnen til at dere ikke vil forlenge kontrakten. Om det for eksempel skyldes samarbeidsproblemer eller personavhengige utfordringer, kan intern omplassering til en annen veileder eller et annet arbeidslag være en mulig løsning.

SBDL v/ advokatfullmektig Maria Eek Stefansson

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Les alle spørsmål og svar her!

Powered by Labrador CMS