Arbeidsliv

Mange friskmeldes dagen før retten til sykepenger utløper

Publisert Sist oppdatert

Sykefraværet skal ned. Det har vært et sentralt mål for velferdspolitikken de siste årene, og noe som samtlige aktører i arbeidslivet har jobbet for å lykkes med. Likevel har det vist seg å være en tøff oppgave.

Tiltak som lovfesting av krav til aktivitet i sykefraværsperioden, krav til legenes sykemelidingspraksis og oppfølging av sykemeldte har gitt beskjedne resultateter. En analyse som så på sykefraværet mellom 2000 og 2012, konkluderte med ingen gjennomsnittlig reduksjon i lengden på sykefraværene.

Det går frem i siste nummer av Arbeid og Velferd – et NAVs fagtidskrift om arbeidslivet. Det betyr at jakten på en løsning fortsatt vil være høyt på den politiske agendaen fremover.

Ny analyse

Nå kaster en ny analyse, av Jan Petter Nossen og Søren Brage i NAV, lys på når sykemeldte folk blir friskmeldte. De har sett på nesten 3,5 millioner sykefraværsforløp hentet fra NAVs databaser, og de finner, etter å ha silt ut gravide og pensjonister, at sannsynligheten for å være sykemeldt faller som en stein dagen etter arbeidsgivers 16 sykedager utløper og man er i ferd med å gå over på sykepenger.

Deretter faller sannsynligheten for å friskmeldes dag for dag. Ved den 30. sykepengedagen (som altså tilsvarer 8 ukers fravær) var rundt 45 prosent i utvalget. På den siste dagen med sykepenger (dag 248 med sykepenger), var 9,2 prosent fortsatt sykemeldte.

Foto Sannsynligheten for å bli friskmeldt fra et sykefravær er høyest i starten, men øker også kraftig i tiden før retten til sykepenger utløper, viser en analyse fra NAV.

Forskerne har også sett på friskmeldingsraten fra første fraværsdag til den 247. sykepengedagen. Denne raten viser andelen av utvalget som blir friskmeldt dag for dag. Her ser man et U-formet mønster. En relativt stor andel på omkrig 3 prosent friskmeldes de første dagene, deretter faller kurven taktfast til den plutselig rett før retten til sykepenger går ut, skyter i været igjen.

Ifølge forskerne er det særlig på den siste dagen med sykepenger at mange friskmeldes. Det er ikke så rart. Sykepenger og lønn er som regel større summer enn arbeidsavklaringspenger og uføretrygd, som er alternativet hvis en friskmeldes før sykepengeperioden utløper, men ikke er helt klar for arbeidslivet igjen.

Forskjeller mellom diagnosene

Det viser seg at det også er store forskjeller i andelen som blir på sykepenger til siste dag mellom diagnoser. Mens kreft- og hjerte/karsykdommer er de som i størst grad fører til at sykefraværet overskrider sykepengeperioden, viser analysen at mange psykiske lidelser gjør det samme.


Create bar charts
Figuren viser andelen i hver diagnosegruppe som ikke er friskmeldt innen siste dag med sykepenger.
Powered by Labrador CMS