Arbeidsliv

Mange opplever mobbing som en utstøtingsprosess

Det går frem av en ny doktorgrad om mobbing og utstøting i arbeidslivet.

Publisert Sist oppdatert

Psykolog Mats Glambek ved Universitetet i Bergen har tatt utgangspunkt i tre empiriske studier i sitt doktorgradsarbeid om mobbing i arbeidslivet og hvordan det henger sammen med frafall og utstøting.

Hovedfunnet hans er at det er en klar sammenheng mellom mobbing og utstøting, og mange opplever også at mobbingen er ment å føre til utstøting. I hvert fall er det slik at mobbing er assosiert med høyere grad av jobbusikkerhet. Denne sammenhengen forsterkes hvis mobbingen vedvarer over en to-årsperiode, og den er særlig sterk når en gruppe står bak i motsetning til hvis det er en enkeltperson som mobber.

Lederens væremåte virker også å ha innvirkning på utfallet. Sammenhengen mellom mobbing og jobbusikkerhet er sterkere når offerets nærmeste leder utviser en passiv og unnvikende lederstil.

Kanskje ikke helt uventet går det frem av avhandlingen at mobbing henger sammen med det kortisktige sykefraværet. Mobbing gir også en indikasjon på om en person kommer til å gå arbeidsledig fem år senere.

Det er flere kjennetegn ved de som mener seg mobbet. Blant annet har de høyere sannsynlighet for å ha skiftet arbeidsgiver. Folk som har mottat uføretrygd eller har vært på attføring er overrepresentert blant de som mobbes.

Powered by Labrador CMS