Europa

Illustrasjonsfoto. Bildet viser ikke de faktiske kursene.

Nervene tar investorer - pundet stuper i påvente av neste ukes Brexit-avstemning

Publisert Sist oppdatert

Investorer flytter sine verdier til det som anses som trygge havner før neste ukes avstemning om fortsatt EU-medlemskap for Storbritannia. Det gir store utslag i valutamarkededene.

Pundet er på sitt laveste på to måneder målt mot dollar, og på seks uker målt mot euroen. Samtidig peker alle piler oppover for japanske yen, som er på sitt sterkeste på hele tre år, målt mot både euro og pund, mandag 13. juni 2016.

I tillegg til høyere investeringer i japanske yen plasseres verdier i gull - begge er for øyeblikket ansett som stabile, men ikke særlig givende.

Helgarderingen mange inevstorer nå foretar seg skjer i overkant av én uke før britene skal bestemme seg for om de fortsatt vil være en del av EU (23. juni). Selv om de fleste markedsaktørene føler seg relativt sikre på at Storbritannia blir værende i unionen, kan det virke som at helgas meningsmålinger, hvorav flere viste flertall for utmeldelse - og dermed støttet opp om mange målinger fra forrige uke, likevel har gjort mange nervøse for usikkerheten som vil følge en eventuell «Brexit».

I tillegg kommer det nøkkeltall fra sentralbankene i Japan og USA, samt England denne uken:

– Denne uken vil fokuset i markedet være rettet mot nye meningsmålinger rundt Brexit og rentemøter i Fed, BoE og BoJ, fastslår sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea i dagens morgenrapport.

Konsensus er at både den engelske og amerikanske sentralbanken ikke gjør betydelige endringer denne uken. I Japan, derimot, forventes det at pengepolitikken vil gjøres enda mer ekspansiv blant annet gjennom kutt i renta under møtet som avsluttes torsdag morgen norsk tid.

– At Bank of England, med kun en uke igjen til folkeavstemningen, skulle gjøre noen endringer i pengepolitikken, er høyst usannsynlig. Brexit preger overskriftene, og siste meningsmåling viser en majoritet (55 prosent) i favør av utmelding av EU. I forrige inflasjonsrapport var sentralbanken svært tydelig på hvilke effekter den ventet ved en utmelding; veksten vil avta betydelig, mens pundet vil svekke seg kraftig og dermed løfte inflasjonen. Den pengepolitiske responsen vil være en avveiing mellom det kortsiktige hensynet til høy inflasjon, og aktivitetsfallet og dets virkning på inflasjonsforventningene og – utsiktene, skriver DNBs valutastrateg Magne Østnor i dagens morgenrapport.

Analytiker i SpreadEx, et bettingselskap for finanssektoren, Connor Campbell forklarer dagens utvikling, som gjengitt i the Guardian:

– Markedet fikk en forferdelig start denne mandagen (...). En god dose Brexit-frykt fra banksektoren (spesielt Barclays og LLoyds) tilføyer FTSE 100s (aksjeindeks for de 100 høyest prisede selskapene notert på London-børsen, journ. anm.) tap. Med folkeavstemningen som stadig kommer nærmere, ser utsiktene for pundet stygge ut denne uken, noe som umiddelbart ble svært tydelig denne morgenen.

Powered by Labrador CMS