Samfunn

NHO-sjef Kristin Skogen-Lund på vei til NHO-middag.

NHO vil ha 500 millioner for etablering av industrielle innovasjonssentre

I kjølvannet av egen årskonferanse tar nå NHO til orde for å opprette egne innovasjonssentre hvor nye teknologiske løsninger kan testes og demonstreres.

Publisert Sist oppdatert

- Vi står overfor en bølge med nye teknologier som sammen med smarte forretningsmodeller vil kunne endre verdikjeder radikalt. Det vi vet er at denne utviklingen vil ha stor påvirkning på nærings- og arbeidslivet i årene som kommer. Intelligente roboter, helautomatisert produksjon, smarte sensorer, 3D-printing og avansert dataanalyse vil bli vanligere og viktigere på stadig flere arbeidsplasser. I flere land snakkes det nå om en ny industriell revolusjon der automatisering og digitalisering spiller en stadig større rolle, også på arbeidsplassen, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund i NHO.

Tanker er at dersom norske bedrifter skal henge med i det internasjonale rotteracet, må de ha bedre mulighet til å teste nye teknologiske løsninger enn de har i dag. Og siden den infrastrukturen som de trenger for å gjøre det er kostbar, er det få bedrifter som vil etablere slike anlegg selv. Og det er ikke bra for industrilokomotivene som er avhengig av at de mindre leverandørene er helt i front teknologisk.

- De store er avhengig av de små. Denne erkjennelsen er bakgrunn for vårt forslag om at myndighetene bør sette av 500 millioner kroner for etablering og videreutvikling av Industrielle innovasjonssentre, sier Skogen Lund.

NHO ser for seg at dette kan skje i samarbeid med Kongsberg Gruppens ide om et "toppindustrisenter", der hensikten er å samle de beste digitale kompetanse-miljøene.

- Vår tanke er at et slikt toppindustrisenter skal bidra til å øke det digitale kompetansenivået til våre hundrevis av underleverandører og andre norske industribedrifter, sier Walter Qvam, konsernsjef i Kongsberg Gruppen.

Powered by Labrador CMS