Samfunnsansvar

Vi er skeptiske til å dele personlig informasjon for å få fordeler i apper og mobiltjenester, ifølge en Telia-undersøkelse.

Nordmenn skeptiske til å dele personlig data

Mange bekymrer seg for at det samles inn for mye data og digitale spor om seg selv når de bruker mobilen.

Publisert Sist oppdatert

Telia har undersøkt mobilvanene til 1200 nordmenn i Digitalt barometer 2016 og har funnet at nordmenn er skeptiske til å dele informasjon om seg selv når de bruker mobilen i privat- eller jobbsammenheng. Over halvparten svarer at de ikke er villige til å gi fra seg informasjon om seg, selv når det gir dem fordeler i apper eller mobiltjenester.

Skepsisen er størst blant dem som arbeider i offentlig sektor. Her svarer 62 prosent at de ikke deler private data, mens 52 prosent av ansatte i privat sektor svarer det samme.

– Et paradoks

Litt over halvparten av alle de spurte svarer at de bekymrer seg for at det samles inn for mye data og digitale spor om seg selv når de bruker mobilen.

– Sett i lys av at de aller fleste nordmenn i dag er ukritiske til å klikke «ja» på spørsmål fra Google, Facebook og Apple om man vil dele informasjon, er dette et paradoks. Mange forstår heller ikke helt hva konsekvensen er av at de deler data, og det kan tyde på at vi som mobiloperatører bør fokusere mer på å gi våre kunder trygghet i vår håndtering av deres kommunikasjon, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Offentlig ansatte dårlige på mobil

Telia fant også at halvparten av de ansatte i offentlig sektor svarte at de ikke håndterer enkle praktiske arbeidsoppgaver via mobiltelefonen.

– Det ligger helt klart et potensiale i offentlige virksomheter til å utnytte mobilen som en plattform for en mer fleksibel og effektiv arbeidshverdag, sier Foss i pressemeldingen.

Undersøkelsen viser at de offentlige ansatte tror at mobiltjenester kan tilføre arbeidshverdagen deres positive ting i fremtiden, og dette bør bane vei for digitaliseringen i offentlig sektor mener Foss.

Powered by Labrador CMS