Arbeidsliv

Illustrasjon.

Norges Bank: Slik blir lønnsutviklingen din

Nye anslag viser små endringer.

Publisert Sist oppdatert

Økonomenes forventninger til årslønnsveksten for 2016 er på 2,3 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal, skriver Norges Bank i sin seneste forventningsundersøkelse.

Ifølge samme rapport venter næringslivslederne en lønnsvekst i egen bedrift for inneværende år på 2,2 prosent, en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Ventet lønns- og pensjonsutvikling de neste 12 månedene blant husholdningene er på 1,9 prosent, opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Arbeidslivet

Partene i arbeidslivet er marignalt mer positive, og venter en gjennomsnittlig årslønnsvekst for 2016 på 2,4 prosent, uendret fra forrige kvartal.

Arbeidsgiverorganisasjoner legger seg på samme linje som økonomene, og venter en gjennomsnittlig årslønnsvekst for 2016 på 2,3 prosent, det samme som forrige kvartal.

Arbeidstakerorganisasjoner venter en gjennomsnittlig årslønnsvekst for 2016 på 2,5 prosent, en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Bedring neste år?

For 2017 venter partene i arbeidslivet en gjennomsnittlig årslønnsvekst på 2,5 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Arbeidsgiverorganisasjoner venter en årslønnsvekst for 2017 på 2,4 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Arbeidstakerorganisasjoner nedjusterer sine forventninger fra forrige kvartal med 0,2 prosentpoeng, og venter en årslønnsvekst for 2017 på 2,5 prosent.

Om fem år venter partene i arbeidslivet en gjennomsnittlig årslønnsvekst på 3,0 prosent, en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Som forventet?

De overordnede tallene er mer eller mindre helt i tråd med forventningene til DNB markets, ifølge deres morgenrapport torsdag, hvor seniorøkonom Knut Magnussen skrev at det "neppe ligger an til store endringer denne gangen."

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at de tror lønnsveksten i Norge vil tvinges ned mot rater som er mer vanlige "hos våre naboland og handelspartnere, det vil si ned mot to prosent," i tiden som kommer.

Powered by Labrador CMS