Ledelse

Personlig lederskap á la Kierkegaard

Filosof Søren Kierkegaards tanker om selvet kan være aktuelle for ledere. Selv 150 år etter hans død.

Publisert Sist oppdatert

I vrimmelen av stadig nye lederutviklingsbøker og coacher er det lett å miste retningen, og - i verste fall - kan den slags prosesser fremstå som direkte selvopptatte og narsissistiske. Men det er ikke sikkert at man trenger å søke etter stadig nye metoder for selvutvikling, skriver danske ledelseidag.dk i artikkelen «Kierkegaards vei til det personlige lederskab». Allerede for over 150 år siden gjorde den danske filosofen Søren Kierkegaard seg opp sine sine tanker om selvutvikling, og Pia Søltoft, lektor i etikk og religionsfilosofi, har skrevet om det i en ny bok: «Kunsten at vælge sig selv - Om Kierkegaard, coaching og lederskap».

I et intervju med Ledelse idag, forteller Søltoft at Kierkegaard levde i en tid i oppbrudd, både på det politiske, samfunnsmessige og personlige plan. Ikke så ulikt måten vi kan oppleve vår egen tid på. Kirkegaard så rotløsheten og vilkårligheten bre om seg, hvilket ledet til hans tanker om selvet og det å velge seg selv som menneske når omgivelsene er i rask bevegelse.

For at skulle bli ansvarlige og ordentlige mennesker, måtte vi ifølge Kirkegaard velge oss selv gjennom å se innover og forstå oss selv.

Ifølge Søltoft er ideen her ikke å finne ut av hvem vi gjerne vil være, slik mye moderne selvutviklingslitteratur argumenterer for, men å finne ut hvem vi allerede er i kraft av våre våre fortidige handlinger, vår historie og de verdier som har hatt betydning for oss. Først når vi er oss bevisst våre tidligere valg og måte å leve på, kan vi skape større kontinuitet i de valgene vi tar i fremtiden.

For en leder kan det ifølge Søltoft handle om å se tilbake på de lederbeslutningene man har tatt, og dermed også de verdiene man har vært styrt av. Herunder beslutninger man ikke er så stolt av. Dette er ting som har funnet sted, og som er med å å bestemme hva slags leder du er i dag.

Noe av ideen er å erkjenne, men ikke dømme seg selv hardt for det man ikke er stolt av. Det er mer et spørsmål om å komme overens med det man gjerne skulle ha gjort annerledes. Ideen er heller ikke å forsøke «omfortelle» fortiden slik at den skal se bedre ut enn den egentlig var. Feiltrinnene er der og kan i henhold til Kirkegaard ikke skyves vekk.

Søltoft sier til Ledelse i dag at det er først når man ser tilbake på sine beslutninger man ville finne ut av om noen av dem kanskje var gale og kostet for mye. På bakgrunn av dette kan man så bestemme seg for å handle annerledes fremover. Ideen handler om å finne og velge seg selv, og de verdiene man står for, for derigjennom å få et bedre fotfeste i hverdagen.

Powered by Labrador CMS