Arbeiderpartiet og byregjeringen i Oslo vil ikke ha et prestasjons- eller resultatlønnsystem for rektorer eller lærere. Ei heller at mobbetall ved den enkelte skole skal knyttes opp til rektor lønn, skriver Tone Tellevik Dahl, byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune.

Foto

NTB-scanpix. 

Rektorlønnen er ikke resultatbasert

Publisert: 8. februar 2016 kl 10.10
Oppdatert: 8. februar 2016 kl 10.11

SYNSPUNKT

Dagsavisen skriver 4. februar at «nedgang i mobbetallene kan gi utslag på lønnsslippen for lærere og rektorer i Oslo-skolen». Magne Lerø følger opp i sin lederartikkel samme dag med at «det blir for enkelt å gi rektorer høyere lønn på grunn av lave mobbetall». Det er jeg helt enig i. Så er da også Dagsavisens oppslag sterkt fordreid.

For det første vil ikke Arbeiderpartiet og byregjeringen i Oslo ha et prestasjons- eller resultatlønnsystem for rektorer eller lærere, slik Høyre i høst gikk til valg på. I dag har vi et kriterielønnsystem, som vi ønsker å videreføre, der rektorlønnen fastsettes etter flere objektive kriterier, slik som skolens størrelse og om det er en grunnskole eller videregående skole. Lønnen er regulert i kommunens tariffavtale, som er fremforhandlet i overenskomster med arbeidstakerorganisasjonene.

For det andre er ikke statistikk over hvor mange som opplever mobbing eller andre enkeltindikatorer egne lønnskriterier ved lokale lønnsforhandlinger. Tariffavtalen har fem kriterier som skal legges til grunn ved lokale lønnsforhandlinger: arbeids- og ansvarsområde, ledelsesansvar, kompetanse, rekruttere og beholde og mål og resultat. Dersom oppnådde resultater skal slå inn i lokale lønnsforhandlinger, så vil det være basert på en helhetlig og skjønnsmessig vurdering av bidraget til skolens samlede mål- og resultatoppnåelse.

Mobbing kan oppstå på alle skoler, uavhengig av hvem som er rektor. Det vil ikke være lønnen som motiverer til å kjempe mot mobbing, men samfunnsoppdraget om å gi barn og unge en trygg skolegang og en best mulig start i livet. Det er prioritet nummer én for byregjeringen, og alle rektorer og lærere. 

Tone Tellevik Dahl er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune.

Saken fortsetter under annonsen