Europa

Francois Hollande, Angela Merkel og Matteo Renzi på en pressekonferanse etter det første møte mellom de tre landene i etterkant av britenes folkeavstemning om å forlate EU den 23. juni.

Renzi, Hollande og Merkel staker ut veien for brexit

De trilaterale samtalene er lagt til den italienske øya Ventotene, "fødestedet" for ideen om en europeisk føderasjon.

Publisert Sist oppdatert

Statsminister i Italia Matteo Renzi tar i dag imot Frankrikes president Francois Hollande og Tysklands forbundkansler Angela Merkel på den lille øya Ventotene.

Møtet mellom de tre skal danne et veikart for det uformelle møtet i Bratislava den 16. september. Da skal 27 EU-land møtes for å diskutere britenes utgang av unionen.

Det andre møtet mellom de tre landene tar sikte på å ”vise at Europas tre største land står sammen, men også at de ikke skaper en spesifikk klubb”. Det sier franske diplomatkilder ifølge The Guardian.

Italia vil lede

Matteo Renzi har sagt at ”Italia har ambisjoner om å lede forandringen i EU”. Ifølge Politico har Renzi uttrykt et klart ønske om å ha en definerende rolle i prosessen som skal føre Storbritannia ut av unionen.

Men en total overenstemmelse mellom de tre landene i brexit-spørsmålet kan bli vanskelig. Mens Merkel har gjort det klart at Storbritannia ikke kan få i pose og sekk, og at hun vil stille tøffe krav til britene utenfor EU, har mantraet til Renzi, ifølge bloggen, vært: ”fleksibilitet, fleksibilitet, fleksibilitet.”

Frankrikes har også tatt en mer pragmatisk holdning overfor britene. Hollande har gått bort ifra sin originale intensjon om å la Storbritannia ”betale”, for å sette et eksempel, ifølge Politicos kommentator Pierre Briancon.

Merkel på rundtur

Brexit vil, ifølge The Guardian, prege den diplomatiske agendaen de neste ukene før toppmøte i Bratislava. For Angela Merkel blir dagens samtaler starten på en diplomatisk rundtur. Den neste uken skal hun møte lederne av Estland, Polen, Tsjekkia, Nederland, Finland, Sverige, Danmark, Slovenia, Bulgaria og Kroatia.

Ifølge avisen skal Merkels ”tour” meisle ut en felles plattform med tanke på fremtiden for EU-borgere bosatt i Storbritannia.

Inspirert av Spinelli

For statsminister Matteo Renzi kunne ikke brexit kommet på et dårligere tidspunkt. Italia er opplever økonomiske nedgangstider. Arbeidsløsheten er stor, bruttonasjonalproduktet har ennå ikke kommet opp på like høye nivåer som før finanskrisen og flere italienske banker står i fare for å gå konkurs.

Renzi er under hardt press fra opposisjonen, særlig fra Femstjernesbevegelsen som ønsker folkeavstemning om Italia fortsatt skal være medlem av EU.

Øya Ventotene ligger utenfor Napoli på Italias vestkyst. Toppmøte blir avholdt her på grunn av øyas symbolske fortid. (Foto: Ilario/Flickr CC)

Renzi har valgt å holde samtalene med Frankrike og Tyskland på italienske øya Ventotene på grunn av dens symbolske tilknytning til den europeiske unionen, ifølge avisa The Telegraph.

Den italienske intellektuelle Altiero Spinelli satt i fangenskap på øya under andre verdenskrig. I en av Europas mørkeste tider, skrev Spinelli og Ernesto Rossi ”Ventotene-manifestet”. Den innflytelsesrike teksten uttrykker et ønske om å skape en føderasjon av europeiske stater. Øya anses derfor som fødested for den europeiske unionen.

Spinelli er gravlagt på øya og de tre lederne skal besøke graven.

Powered by Labrador CMS