Europa

Riksbankssjef Stefan Ingves holder styringsrenta uendret på negativ 0,50 prosent.

Riksbanken rører ikke renta

Fortsatt negativ rente i Sverige, til tross for «mørke skyer i den pengepolitiske horisonten».

Publisert Sist oppdatert

Onsdag la Riksbanken frem sin pengepolitikk og rentebane. Den svenske sentralbanken holder styringsrenta uendret, på minus 0,5 prosent. Den svenske «reporenten» fortsetter altså å være negativ, noe den har vært siden 2015.

«Inflasjonen stiger og svensk økonomi utvikles sterkt. Men usikkerheten i verden er fortsatt stor. [...] For å beholde veksten i inflasjonen er det fortsatt behov for en ekspansiv pengepolitikk», heter det i Riksbankens pressemelding.

I sommer har den økonomiske utviklingen i Sverige i stor grad vært i tråd med Riksbankens prognoser. Kjerneinflasjonen har utviklet seg som forventet. Kronekursen har vært svakere enn anslått. Det har virket positivt på inflasjonen.

«Som kjent er Riksbanken veldig konsentrert om å få inflasjonen opp igjen mot målet […] Riksbanken kan holde fast ved anslaget om en gradvis inflasjonsoppgang fremover, uten å foreta nevneverdige justeringer i rentebanen», skriver Marius Gonsholt i Handelsbankens morgenrapport.

Mørke skyer

«Men det er noen mørke skyer i den pengepolitiske horisonten», skriver sjeføkonom Torbjörn Isaksson i en kommentar fra Nordea Markets Sverige.

Han minner om at sentralbanksjef Stefan Ingves har sagt at: «hvis økonomien går tregere med nullrente eller negativ rente, kan det innebære en veldig vanskelig situasjon for pengepolitikken fremover».

Omtrent samtidig som sentralbanksjefen sa dette i februar i år, kom den første forsiktige svekkelsen av svensk økonomi.

«Den dårlige utviklingen på begynnelsen av året ble fulgt av en uventet svak vekst i bruttonasjonalprodukt i andre kvartal», skriver Isaksson.

Han viser til et overraskende fall i eksporten, som hovedgrunnen til den svake veksten.

Positiv rente innen 2018

Riksbanken varsler at de vil begynne å sette forsiktig renta opp først i andre halvår av 2017. I sin rentabane legger sentalbanken opp til at styringsrenta først vil være positiv i 2018.

Riksbankens rentebane:

År (kvartal) 2016 (Q3) 2016 (Q4) 2017 (Q3) 2018 (Q3) 2019 (Q3)
Styringsrenta (reporenten)-0,50-0,52-0,450,060,57

Powered by Labrador CMS