Samfunn

Riksrevisjonen: Yrkesfaglig opplæring svikter

Over 9.000 søkere fikk ikke læreplass i 2015. – Opplæringstilbudet innen yrkesfag er ikke godt nok, fastslår riksrevisor Per-Kristian Foss.

Publisert Sist oppdatert
I 2012 inngikk styresmaktene og partene i arbeidslivet samfunnskontrakten for flere læreplasser. Et viktig mål var å øke antallet ny læreplasser med 20 prosent innen 2015. Riksrevisjonen fastslår at økningen bare har vært på 8 prosent, mens antallet søkere har økt. Prosentandelen søkere som får læreplass, er dermed redusert.
30 prosent uten plass

– Over 30 prosent av alle søkere fikk ikke læreplass i Norge i 2015, heter det i rapporten fra Riksrevisjonen som ble lagt fram på en pressekonferanse tirsdag.

Riksrevisjonen mener at fylkeskommunene kan jobbe mer aktivt og systematisk.

Undersøkelsen tyder på at det finnes ledige læreplasser i flere fylker og fag, samtidig som mange søkere ikke får plass. En viktig årsak til dette er at mange fylkeskommuner legger mer vekt på ønskene til elevene enn på rekrutteringsbehovene i arbeidslivet når de planlegger antall skoleplasser. En konsekvens av dette er at mange elever får opplæring i fag det ikke vil være nok læreplasser i, heter det i den nye rapporten.

Staten bør ta flere

Undersøkelsen viser også at mange statlige virksomheter har liten kunnskap om lærlingordningen. I 2015 ble det tatt inn bare rundt 1.250 lærlinger i staten.

– Staten bør kunne ta inn flere lærlinger, mener Riksrevisjonen.

Powered by Labrador CMS